Ekonomické informace 21. 5. 2007

Škoda Auto chce letos vyrobit 640.000 vozů, tedy podstatně víc, než byl původní plán. Skoro 3000 provozovatelů jídelen a restaurací se už podepsalo pod petici za zachování podpory závodního stravování. Čím dál víc nakupujeme ve velkých obchodních řetězcích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto | Zdroj: ČTK

Škoda Auto chce letos vyrobit 640.000 vozů, tedy podstatně víc, než byl původní plán. Na takový růst produkce by ale podle odborů nestačilo ani 19 mimořádných dobrovolných směn, na kterých se s firmou už dohodly. Odboráři jsou podle slov jejich předsedy Jaroslava Povšíka o dalších směnách ochotni s vedením automobilky jednat, záleží ale na tom s jakým návrhem Škodovka přijde.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Povšík: Růst produkce Škody Auto

Skoro 3000 provozovatelů jídelen a restaurací se už podepsalo pod petici za zachování podpory závodního stravování. Obávají se totiž plánované vládní daňové reformy, která zruší daňové zvýhodnění stravenek na obědy. Díky němu je zaměstnavatelé přidávají k platu.

Cílem tohoto kroku je získat do státního rozpočtu několik stovek milionů korun navíc. Podle předsedy Asociace provozovatelů stravenkových systémů Miroslava Sedláka by ale dopady zrušení daňového zvýhodnění stravenek do státní kasy byly spíš negativní.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Sedlák: Daňové zvýhodnění stravenek

Čím dál víc nakupujeme ve velkých obchodních řetězcích. Deset největších hypermarketů a supermarketů už ovládá 63 procent trhu rychloobrátkového zboží. Zatím z Česka odešly čtyři velké obchodní řetězce. Analytik Zdeněk Skála ze společnosti Incoma Research říká, že po řadě let také v žebříčku 50 největších mírně poklesl podíl mezinárodních firem a vzrostl podíl českých společností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Skála: Podíl českých řetězců

Představenstva italských bank UniCredit a Capitalia schválila plány na spojení obou peněžních ústavů. Akvizicí v hodnotě v přepočtu 620 miliard korun vznikne druhá největší banka v Evropě.

V Česku pracuje už 127.000 občanů Evropské unie, to je meziročně o 23 procent víc. Zaměstnanci z ostatních členských zemí nejčastěji působí ve zdravotnictví, školství a průmyslu. Vyplývá z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme