Ekonomické informace 24. 10. 2003

Spory mezi vedením ČEZu a vládou vyvrcholily odvoláním Jaroslava Míla z funkce předsedy představenstva společnosti. Odhlasovala to dozorčí rada podniku, ve které mají většinu zástupci státu. O odvolání Míla z funkce generálního ředitele rozhodne představenstvo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

Ministr průmyslu Milan Urban Radiožurnálu potvrdil, že důvodem jsou rozdílné představy vlády a vedení silné elektrárenské společnosti o budoucnosti energetiky. A také zájem ČEZu koupit hnědouhelné elektrárny.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: ČEZ

Náměstek ministra Martin Pecina připomněl, že vedení ČEZu - s odvoláním na nutnost ochránit své předchozí investice - podalo přihlášku do tendru na doly přesto, že jak ministr průmyslu, tak ministr financí říkali, že by raději získali peníze z ČEZu formou dividend.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Dividendy ČEZu

To si Jaroslav Míl uvědomuje. Tříleté zásluhy o rozvoj ČEZu mu ale nebyly nic platné.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Dividendy ČEZu

Dozorčí rada doporučila na Mílovo místo dosavadního místopředsedu představenstva Petra Vobořila. ČEZ je podle tržeb třetí největší firmou v České republice. Loni měl obrat více než 55 miliard korun. Státu patří dvoutřetinový akciový podíl. Protože rozhodnutí dozorčí rady bylo zveřejněno až večer, akciový trh se řídil hlavně spekulacemi. Akcie ČEZU byly pod tlakem silného prodejce a uzavřely na úrovni 138 korun. U jiných kupců ale byla vidět naopak chuť tyto akcie nakupovat.

Bývalí manažeři Nové Huti Ostrava vyvolali arbitráž proti Fondu národnímu majetku. Cítí se poškozeni jeho rozhodnutím z konce 90tých let, kdy zrušil smlouvu s manažerskou společností Petrcíle a 52 % procenta Nové Huti prodal za 6 milionů dolarů nizozemské společnosti LNM Holdings. Petrcíle požaduje 2 miliardy korun. Odboráři Nové huti si myslí, že tehdejší manažeři smlouvu dohodnutou se státem plnili a důvod výpovědi tedy neexistoval. Tvrdí to ekonom podnikové odborové rady František Seidl.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Seidl: Arbitráž

Vláda se nedohodla se spoluvlastníkem Českého Telecomu - konsorciem TelSource - na spolupráci při prodeji jeho podílu v podniku. Na včerejší valné hromadě dokonce zástupci státu zarazili rozhodnutí o tom, umožnit Tel Sourcu due diligence. Nicméně na jeho odhlodlání prodat svůj podíl, se tím nic nemění. Neschopnost vlády a konsorcia se dohodnout byla hlavním důvodem kolapsu privatizace v roce 2002. Odborníci soudí, že pokud by vláda teď neumožnila TelSourcu provést v podniku kontrolu, radikálně by se snížil počet zájemců o koupi státního podílu. Cena akcií Čezu včera klesala.

Finanční skupina PPF už zcela ovládla Českou nezávislou televizní společnost. Na koupi této bývalé servisní organizce soukromé televize Nova se PPF dohodla s někdejším americkým investorem Novy, společnosti CME. PPF už se také ujala svých vlastnických práv a vyměnila vedení společnosti.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme