Ekonomické informace 25. 11. 2005

Cukr výrazně zlevní. Na severní Moravu míří americký výrobce elektronických součástek. Stále častěji se mluví o prolomení limitů v těžbě hnědého uhlí. Tržby zemědělců klesnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn a traktor

Kombajn a traktor | Foto: Jan Rosenauer

Evropská unie se dohodla na reformě trhu s cukrem. Ministři zemědělství podle diplomatických zdrojů ve své většině přijali návrh, aby ceny cukru během čtyř let klesly o téměř 40 procent. Pěstitelé cukrové řepy mají být za pokles cen odškodněni.

Na severní Moravu míří nový americký investor. Společnost CTS Corporation patří mezi přední konstruktéry a výrobce elektronických součástek pro automobilový a elektronický průmysl. Teď chce investovat téměř půl miliardy korun do výstavby nového závodu v průmyslovém parku Ostrava-Hrabová. Nejdéle do tří let tak vytvoří víc než 160 nových pracovních míst. Mluvčí CzechInvestu Jana Víšková doplňuje, čím se přesně společnost zabývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Na Moravu míří americký investor

Stále častěji se mluví poslední dobou o prolomení ekologických limitů těžby hnědého uhlí. Premiér Jiří Paroubek to považuje za možné, naopak lidovci s tím nesouhlasí. Podle Vlastimila Weitze, který je předsedou sdružení odborových organizací Mostecké uhelné, se z toho pomalu ale jistě se stává spíš politický boj vedený bez účasti dotčených obyvatel. Přesto ale odbory prolomení ekologických limitů těžby podporují.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Weitz: Odbory prolomení limitů podporují

Proti zrušení ekologických limitů se postavila také strana zelených, a podle ministerstva životního prostředí bude i při zachování limitů dostatek uhlí ještě dalších 25 let.

Tržby zemědělců letos klesnou zhruba o 11 miliard korun, přesto by ale měli farmy vykázat zisk. Na propadu tržeb se nejvíc podílí stále klesající ceny zemědělských produktů. Podle předsedy zemědělského svazu Miroslava Jirovského bude tento propad kompenzován vyššími dotacemi a podporami. Ty letošní totiž byly o čtyři a půl miliardy korun vyšší než loni.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jirovský: Propad bude kompenzován

Po ztrátách v letech 2002 a 2003 zemědělské podniky vytvořily loni zisk skoro devět miliard korun. Podle Jirovského k tomu kromě vyšších dotací přispěla dobrá úroda obilovin a řepky nebo snižování výrobních nákladů. Letos zemědělci proti loňsku očekávají asi poloviční výsledek.

Senátoři z hospodářského výboru chtějí umožnit souběh výroby bioetanolu s jinými typy lihu. S tímto doporučením dnes navrhli vrátit Poslanecké sněmovně vládní novelu zákona, která má určit pravidla pro výrobu biolihu a jeho přimíchávání do pohonných hmot. Tvůrci novely byli proti souběhu výroby různých typů lihu kvůli možnosti daňových úniků.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme