Ekonomické informace 26. 2. 2004

Poslanci dnes mají rozhodnout o nových sazbách daně z přidané hodnoty a tedy o pohybech cen některých služeb a zboží. Český akciový trh ožil a vytvořil nové takřka desetileté maximum. Prezidium Státního zemědělského intervenčního fondu dnes zhodnotí situaci na trhu s vepřovým masem. Ruzyňské letiště odbavuje stále více pasažérů. V lednu jím prošlo téměř půl milionu cestujících, a to je meziroční zvýšení o 30 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání sněmovny

z jednání sněmovny | Foto: Petra Mášová

Poslanci dnes mají rozhodnout o nových sazbách daně z přidané hodnoty a tedy o pohybech cen některých služeb a zboží. Posoudí hlavně snížení základní sazby DPH na 19 procent. Do ní ale zároveň přesunou řadu položek z nižší pětiprocentní sazby. Proti tomu protestují vydavatelé časopisů, organizátoři sportovních a kulturních akcí a také hoteliéři a hospodští. Podle prezidentky Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu Mirky Luprichové to navíc státu nepřinese příjem, jaký očekává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mirka Luprichová o změnách DPH

Český akciový trh ožil a vytvořil nové takřka desetileté maximum. Předešlý rekord starý necelé dva týdny pokořil téměř o čtyři body, index PX 50 poskočil o půldruhého procenta na 758 bodů. Přičinil se o to Philip Morris, který se zvedl o téměř 4 %, dařilo se také Unipetrolu a mnohaletý rekord pokořila i společnost ČEZ, jejíž akcie se vyšplhaly přes 178 korun.

Prezidium Státního zemědělského intervenčního fondu dnes zhodnotí situaci na trhu s vepřovým masem. Jak informuje mluvčí Jitka Sluková, fond také posoudí výši kompenzací za mléko, jehož výkupní cena klesla a výroba se propadá do ztráty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jitka Sluková o kompenzacích za mléko

Ruzyňské letiště odbavuje stále více pasažérů. V lednu jím prošlo téměř půl milionu cestujících, a to je meziroční zvýšení o 30 procent. Podle mluvčí České správy letišť Anny Kovaříkové k tomu přispěla také obchodní politika správy, která na podporu zimních letů snížila přistávací poplatky.

Škoda Auto otevřela v Indii novou montážní halu na výrobu osobních vozů. Firma auta v Indii montuje už od roku 2000 v pronajatých prostorách, vlastní továrnu jí umožní dosavadní výrobu rozšířit. Podle mluvčího společnosti Škoda Auto Evžena Krauskopfa zaměstná nová továrna zhruba 300 lidí a měsíčně vyexpeduje 800 vozů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evžen Krauskopf o nové hale

Německý kancléř Gerhard Schröder podpořil německé průmyslníky, kteří si stěžují na vysoký kurz eura a příliš svázanou politiku Evropské centrální banky. Tu vyzval, aby kvůli silnému euru zvážila snížení úrokových sazeb. Po zprávě, že Evropská centrální banka je připravena k intervenci proti růstu evropské měny kurz dolaru k euru a švýcarskému franku prudce zpevnil.

Už i Američané musí šetřit. Šéf americké centrální banky Alan Greenspan vyzval Kongres, aby zvážil omezení důchodů a dalších sociálních příspěvků. Za klíčové pro návrat k vyrovnanému rozpočtu označil Greenspan omezení výdajů. Opět se tak postavil proti zvyšování daní, které navrhují demokratičtí kandidáti na funkci prezidenta.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme