Ekonomické informace 26. 5. 2003

Statistický úřad dnes zveřejní nové - poopravené - výsledky zahraničního obchodu za první čtvrtletí letoška. Firma Diag Human, která je ve sporu se státem kvůli zmařenému podnikání s krevní plazmou, ruší smluvní mlčenlivost. Porovnání reformy veřejných rozpočtů a daní v Česku a na Slovensku nabídne dnešní návštěva slovenského ministra financí Ivana Mikloše. Na Slovensku mají daně z příjmu výrazně klesnout, a to nejen u firem, ale také u fyzických osob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Statistický úřad dnes zveřejní nové - poopravené - výsledky zahraničního obchodu za první čtvrtletí letoška. Analytici se obávají, aby se historie neopakovala, poté co vloni došlo ke 40miliardové chybě v datech. Celá aféra tehdy nakonec skončila rezignací šéfky statistiků. Její nástupce - Jan Fischer - tvrdí, že zpřesňování dat je u statistiky obvyklé, a žádné podobné překvapení se proto konat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fischer o zpřesňování dat

Hrubou chybu v evidenci zahraničního obchodu před půl rokem přijel zkontrolovat i sám evropský statistický úřad Eurostat. Jeho zástupce Daniel Byk vážné pochybení sice neshledal, ale v současné době je podezřelý z rozkrádání peněz Evropské unie, a proto svou funkci musel opustit.

Firma Diag Human, která je ve sporu se státem kvůli zmařenému podnikání s krevní plazmou, ruší smluvní mlčenlivost. Chce tedy veřejnost informovat o o pozadí svých obchodů i smlouvy s ministerstvem zdravotnictví, s výjimkou výše odškodnění. Vláda vyplatila firmě 326 milionů korun za poškození jména, dalších až šest miliard by mohla získat jako náhradu za obchodní ztráty. Případem se zabývá rozhodčí senát, který by měl rozhodnout o výši odškodného do konce června.

Porovnání reformy veřejných rozpočtů a daní v Česku a na Slovensku nabídne dnešní návštěva slovenského ministra financí Ivana Mikloše. Na Slovensku mají daně z příjmu výrazně klesnout, a to nejen u firem, ale také u fyzických osob. Jiný pohled mají obě vlády i na daň z přidané hodnoty. U nás minulý týden sněmovna schválila přesunutí řady výrobků a služeb do vyšší - dvaadvacetiprocentní sazby. Naopak Slováci sjednotí obě sazby do jedné - dvacetiprocentní. Kromě vládních představitelů si dnes Miklošovy názory výslechne i stínový ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlastimil Tlustý o daních

Německá společnost RWE Gas oficiálně oznámila, že chce koupit od státu zbývající tříprocentní podíl v Transgasu. Tím by získala nad tímto tuzemským přepravcem plynu úplnou kontrolu. Bez dalších Veřejnou obchodní soutěž na prodej zbytku státních akcií vyhlásil Fond národního majetku v dubnu a termín pro podání nabídek vyprší už zítra. Orientační cenu stanovil fond podle usnesení vlády na tři miliardy korun.

Zatímco až do nedávné minulosti se ekonomové obávaly inflace, tedy rostoucích cen, teď mají větší strach z opačného jevu - deflace. Po Japonsku, kde už znají deflaci dlouho a nevědí jak s ní bojovat, hrozí propad cen v Německu, ale i na amerických trzích. Jak podotýká David Marek z Patria On Line, je to pro jejich hospodářství špatná zpráva, protože se odkládají investiční rozhodnutí a to brání ekonomickému růstu země.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek o deflaci

Naopak česká ekonomika se díky zvýšení sazby DPH u některých služeb už příští rok z deflačního pásma dostane. Ceská národní banka tak očekává, že ceny kvůli vyšší daní vzrostou o půldruhého procenta.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme