Ekonomické informace 26. 7. 2006

Česko včera zažilo největší výpadek elektřiny v novodobé historii. Některým podnikům tak mohly vzniknout škody - jejich náhrady se ale podle ministra průmyslu Milana Urbana nejspíš nedomohou. V České republice prudce stoupá prodej zájezdů přes internet. Letošní sklizeň obilí nebude podle zemědělců příliš dobrá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektřina

elektřina | Foto: Jan Rosenauer

Včera jsme zažili největší výpadek elektřiny v naši novodobé historii. Naštěstí se nedotkl domácností. I tak bylo dost dramatické, když provozovatel vyhlásil stav nouze. V první okamžik nedodávalo do sítě 15 elektrárenských bloků ČEZu z padesáti - to je 15 - 20% celkové výrobní kapacity v České republice. Některé velké podniky tak musely podle zákona omezit spotřebu elektřiny, řada firem také výrobu zastavila.

Reagovaly i menší podniky. Například Jesenická společnost Vítkovice HARD ze skupiny Vítkovice Holding. Tato firma vyrábí ocelové konstrukce montovaných domků a větších ocelových celků pro velké stavby a má 250 zaměstnanců. Řešení "stavu nouze" popsala mluvčí Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Snížení odběru elektřiny

Některým podnikům - zejména s nepřetržitým provozem - tak mohly vzniknout škody. Náhrady se ale podle ministra průmyslu Milana Urbana nejspíš nedomohou.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Náhrady za výpadek elektřiny

Ruská ropná společnost Jukos je na kolenou. Věřitelé firmy totiž odhlasovali její likvidaci a dopsali tečku nad osudem někdejšího ropného gigantu Michaila Chodorkovského. Toho ruské soudy vloni poslaly na osm let za mříže kvůli daňovým podvodům. Pohledávky podle ruských úřadů dosáhly 33 miliard dolarů a po prodeji části majetku Jukosu dluží firma ruským úřadům ještě asi 13 miliard dolarů.

Bankrot a likvidace firmy má i další vazby. Slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek doufá, že 49 procent akcií slovenské společnosti Transpetrol neskončí ve dražbě. Akcie jsou totiž majetkem právě společnosti Jukos.

Žhavé léto se projevuje i jinak: V České republice prudce stoupá prodej zájezdů přes internet. V roce 2005 se takto prodalo 5 a půl procenta zájezdů skoro za 1 a půl miliardy korun. Letos je to o 100% více. Dokládá to průzkum Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Prodávají se především dražší zájezdy s cenou nad 50 tisíc korun. Podle Tomio Okamury, mluvčího asociace, se od srpna změní podmínky prodeje zájezdů cestovními agenturami. Ty budou muset klienty informovat o tom, jaké cestovní kanceláři prodej zprostředkovávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Okamura: Prodej zájezdů přes internet

Sklizeň obilí v České republice začala - jenomže nebude příliš dobrá, říkají zemědělci. Obilí bude méně, nebude tak kvalitní a podle předsedy zemědělského svazu Miroslava Jirovského se to promítne i na jeho ceně. V rámci haléřů by pak mohli horší úrodu pocítit také spotřebitelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jirovský: Sklizeň obilí

Tradiční výrobce letadel z Otrokovic na Zlínsku, společnost Moravan-Aeroplanes, bude znovu na prodej v tendru. Dosavadní jednání s jediným zájemcem z Irska totiž věřitelé ukončili.

Obchodní řetězec Tesco zaplatí za 11 převzatých českých hypermarketů Carrefour bezmála čtyři miliardy korun. To je nová informace. Tesco získalo české prodejny Carrefouru na začátku června. Díky této akvizici posílí Tesco pozici na tuzemském trhu, kde mu loni s tržbami 20 a tři čtvrtě miliardy korun patřilo mezi deseti největšími obchodními řetězci páté místo.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme