Ekonomické informace 3. 9. 2002

Předpokládaná říjnová sleva ušetří domácnostem používajícím plyn k vaření i topení průměrně kolem 2000 korun ročně. Zlevní i elektřina. Odstranit povodňové škody by měly pomoci větší daně za tabákové výrobky a alkohol a také vyšší DPH. Evropská investiční banka je připravena poskytnout zemím ve střední Evropě na odstranění škod způsobených povodněmi až pět miliard eur formou dlouhodobých půjček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

Předpokládaná říjnová sleva ušetří domácnostem používajícím plyn k vaření i topení průměrně kolem 2000 korun ročně. Úsporu odhadl generální ředitel Středočeské plynárenské Miloš Kebrdle, který předvídá snížení cen pro domácnosti v průměru o necelých 8 procent. Energetický regulační úřad oznámí úpravu cen plynu na další čtvrtletí dnes.

Elektřina v příštím roce zlevní, tvrdí generální ředitel ČEZu Jaroslav Míl. Podle něj by ceny proudu pro domácnosti měly být nižší o pět procent. ČEZ prý už letos dodává levnější elektřinu distribučním společnostem. Ty ale na snížení cen nereagovaly. V příštím roce bude podle Jaroslava Míla situace jiná. ČEZ už na základě smlouvy se státem získá majoritu ve většině regionálních distribučních firem a proto bude mít přímý vliv na koncové ceny energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Míl o zlevnění

Odstranit povodňové škody by měly pomoci větší daně za tabákové výrobky a alkohol a také vyšší DPH. Podle předsedy vlády Vladimíra Špidly se už koaliční partneři na většině daňových změn dohodli, počítají i se snížením daně z příjmu právnických osob. Návrh na získání peněz pro krytí povodňových škod by měla vláda Poslanecké sněmovně předložit 12. září.

Zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty a celkové daňové zátěže, jak je plánuje vláda, nepřinese Praze žádný efekt, naopak ohrozí sektor služeb a nepříznivě ovlivní ekonomiku, soudí primátor Igor Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Igor Němec o zvýšení daňové zátěže

Evropská investiční banka je připravena poskytnout zemím ve střední Evropě na odstranění škod způsobených povodněmi až pět miliard eur formou dlouhodobých půjček. Vysokou částku by měla získat právě naše země, které má banka poskytnout půjčku úročenou necelými 5 procenty se splatností 30 let a odkladem první splátky o sedm let.

Česká měna po prudkém posílení až na 30,13 za euro nakonec skončila na úrovni 30 korun 22 haléřů. Také vůči dolaru koruna v důsledku dění na eurodolarovém trhu posílila téměř o 30 haléřů na 30,70 za dolar. Důvodem posilování domácí měny je očekávání přílivu zahraničního kapitálu do ČR a jeho následné směny do korun.

Za prvních osm měsíců letošního roku stát hospodaří s deficitem 33 miliard korun. Podle ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška se přitom do výsledku zatím nepromítly náklady spojené se škodami po povodních. Očekává proto další zvyšování deficitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Sobíšek o deficitu

S postupným zvyšováním schodku počítá i ministerstvo financí, ale jen do výše 68 miliard. I tato částka je o 22 miliard vyšší než schválený deficit.

Zhruba půl miliardy korun investuje do rozšíření svého závodu v Kladně společnost LEGO Production, dceřiná firma dánského výrobce hraček. Do podzimu 2003 chce postavit novou výrobní halu a počet zaměstnanců zvýšit o dalších 350 až 450 pracovníků.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme