Ekonomické informace 30. 11. 2001

Tentokrát hovoříme o snížení úrokových sazeb České národní banky a o dopadech tohoto kroku. Bankovní rada se s ministrem financí Jiřím Rusnokem dohodla, že společně vypracují program na řešení problému silné koruny. Premiér Miloš Zeman a ministr dopravy Jaromír Schling budou jednat v Polsku o stavbě dálnice D47 a železničního terminálu v Bohumíně. Ředitelství silnic a dálnic dluží miliony korun svým dodavatelům prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo ČNB

logo ČNB | Zdroj: AFP

O půl procentního bodu se ode dneška snižují úrokové sazby České národní banky. Základní repo sazba klesla na 4,75 procenta, diskontní sazba na 3,75 procenta. Bankovní rada tak rozhodla proto, že našemu hospodářství teď více než inflace hrozí zpomalení ekonomiky. Podle viceguvernéra Oldřicha Dědka banka sáhla k poměrně radikálnímu snížení také kvůli silné koruně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Dědek: Snížení úrokových sazeb

Největší domácí banky počítají s tím, že se snížení úrokových sazeb České národní banky odrazí v úročení jejich produktů. O několik desetin procenta by tak měly zlevnit úvěry, sníží se však také úročení vkladů. Vrchní ředitel centrální banky Pavel Racocha nepředpokládá, že by si podniky teď více půjčovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Racocha: Dopad snížení úroků na podniky

Bankovní rada se s ministrem financí Jiřím Rusnokem dohodla, že obě strany společně vypracují program na řešení problému silné koruny. Pokud tento program nezastaví posilování koruny, nevylučuje centrální banka další intervence. Koruna po zprávě o snížení sazeb nejdříve mírně oslabila, následně však začala posilovat, a to až na 33,13 za euro.

Stavba dálnice D 47 a železničního terminálu v Bohumíně - to jsou hlavní témata dnešní návštěvy premiéra Miloše Zemana a ministra dopravy Jaromíra Schlinga v Polsku. V Bohumíně má v budoucnu končit železniční přeprava zboží z Asie přes Rusko, Ukrajinu a Polsko, které by ale lukrativní terminál postavilo raději na svém území. Členem mezinárodního konsorcia pro realizaci projektu je také firma Shiran. Podrobnosti má Vladimír Hrubý.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hrubý: Výstavba železničního termunálu

Ředitelství silnic a dálnic letos vynaložilo na výstavbu a rekonstrukci komunikací, které spravuje, přes 16 miliard korun. Společnost ale dluží dodavatelům prací miliony korun. Pavel Šváb z oddělení komunikace ale za nové vedení slibuje, že se situace zlepší.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šváb: Financování výstavby dálnic

Union banka vyhrála několik let trvající spor se Slovenským plynárenským priemyslem o proplacení směnky. Rozhodl o tom Nejvyšší soud Slovenské republiky. Předseda představenstva a generální ředitel Union banky Tomáš Saidler předpokládá, že slovenská firma uhradí dlužnou částku v nejbližších dnech.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Saidler: Union banka vyhrála spor s SPP

Becherovka definitivně patří Francouzům. Fond národního majetku uzavřel se společností Salb smlouvu o prodeji 59 procent likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka za 1 miliardu 377 milionů korun. Salb je ovládán francouzským lihovarnickým koncernem Pernod Ricard, který již kontroluje 37 procenta Becherovky.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme