Ekonomické informace 31. 7. 2003

Za necelý rok od ničivých záplav vyplatily pojišťovny na náhradách škod téměř 30 miliard korun. Stát se snaží vyhnout arbitráži s Nomurou. Roky odkládaná privatizace hnědouhelných dolů dostala zelenou. Končí první kolo veřejného výběrového řízení, ve kterém Česká konsolidační agentura nabízí k prodeji tři regionálně zaměřené balíky pohledávek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Za necelý rok od ničivých záplav vyplatily pojišťovny na náhradách škod téměř 30 miliard korun. Vyřídily tak většinu nahlášených škod, které přesahovaly 36 miliard. Po zkušenostech ze srpnových povodní mezi lidmi významně vzrostl zájem o pojištění majetku. Z povodní se ale poučily i samotné pojišťovny a zvýšily pojistné sazby. Jak vysvětluje mluvčí společnosti Allianz Milan Káňa, reagují tak na zvýšení tzv. zajistných sazeb, tedy požadavků zajišťoven - institucí, které stojí za samotnými pojišťovnami.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Káňa: Zvýšení pojistných sazeb

Stát se snaží vyhnout arbitráži s Nomurou. S bývalým vlastníkem zkrachovalé IPB banky tak opět vyjednává možnosti mimosoudního vyrovnání. Nomura chce od státu 40 miliard korun za to, že uvalil v roce 2001 na IPB nucenou správu a následně ji rychle prodal ČSOB. Stát naopak zažaloval Nomuru o 260 miliard za to, že se o IPB řádně nestarala, a musel proto zasáhnout.

Náměstek ministra financí Ladislav Zelinka potvrdil, že se zástupci Nomury minulý týden v Londýně jednal. Už dříve se přitom objevili i úvahy o takzvané nulové variantě - což znamená, že nikdo nikomu nic nedluží. Výsledek posledního jednání ale Zelinka nechtěl zveřejnit, zatím prý jen zjišťuje, zda je vůbec možné se dohodnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Zelinka: Jednání s Nomurou

Roky odkládaná privatizace hnědouhelných dolů dostala zelenou. O nových majitelích Severočeských dolů a Sokolovské uhelné chce stát rozhodnout ještě letos. Investoři ale musí v příštích 15 letech zachovat v dolech těžbu a dodávky hnědého uhlí domácím výrobcům elektrické energie. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban potvrdil, že eviduje sedm až osm zájemců o uhelné společnosti. Elektrárenský ČEZ ale mezi nimi není.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Prodej uhelných společností

Dnes skončí první kolo veřejného výběrového řízení, ve kterém Česká konsolidační agentura nabízí k prodeji tři regionálně zaměřené balíky pohledávek. Ty pocházejí od dceřinné společnosti České spořitelny Corfina a vznikly z nesplácení leasingových smluv. Druhé kolo začne zhruba v polovině srpna a v případě dostatečného zájmu proběhne formou licitace za účasti notáře. Jediným kritériem bude podle mluvčího České konsolidační agentury Jiřího Pekárka nabídnutá cena.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek : Prodej pohledávek

České dráhy, které od června zlevnily jízdné na trase mezi Prahou a Brnem na jednotných 140 korun, změní od srpna systém prodeje těchto jízdenek. Už je od poloviny prázdnin nekoupíme přímo ve vlaku ale jenom v pokladnách ve vybraných čtyřech nádražích v Praze a dvou v Brně. Pro spoje Eurocity si budeme muset navíc koupit ještě místenku za 20 korun.

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme