Ekonomické informace 4. 2. 2005

Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky zahraničního obchodu za loňský prosinec. Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské skončila prosincová obchodní bilance deficitem. Ten by neměl přesáhnout 20 miliard korun. Za celý loňský rok by se pak měl schodek pohybovat kolem 30 miliard korun. Oproti roku 2003 by to znamenalo výrazné zlepšení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Prosincové zhoršení výsledků obchodní bilance podle Horské souvisí především se sezónním zvýšením dovozů.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Zahraniční obchod

Rychlé připojení na internet prostřednictvím mobilní sítě by už brzy mohl začít nabízet další operátor. Český telekomunikační úřad totiž vypsal výběrové řízení na jedno uvolněné kmitočtové pásmo. Zájemci o licenci pro mobilní datovou síť, která by mohla konkurovat rychlému připojení na internet v síti CDMA, mohou své nabídky podávat do dnešního dne. Proč Český telekomunikační úřad výběrové řízení vyhlásil, Radiožurnálu řekl jeho předseda David Stádník.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Stádník: Výběrové řízení

Telekomunikační operátor Tele2 požaduje přes 2 miliardy korun po Českém Telecomu. Zažaloval svého konkurenta a bude tak po něm soudně vymáhat náhradu škody, kterou mu podle něj Český Telecom způsobil. Alternativní operátor Tele2 tvrdí, že Český Telecom opakovaně porušoval zákon o ochraně hospodářské soutěže, a to tím, že váže měsíční paušál za pronájem linky s volným kreditem na volání. Pokud si totiž zákazník Telecomu zvolí program bez hovorového kreditu, zaplatí za pronájem telefonní stanice vysokou cenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Olsson: Důvody žaloby

Zdůvodňuje podání žaloby ředitel společnosti Tele2 pro střední Evropu Anders Olsson. Více se tématu budeme věnovat v Ekonomickém magazínu.

Mezi uchazeči o privatizovaný státní podíl v hutní společnosti Vítkovice Steel je i ukrajinský holding Industrial Union of Donbass. Zájemci o státní podíl se mohli zaregistrovat v pondělí, stát jich eviduje celkem 19. Účast již dříve potvrdily mimo jiné Třinecké železárny, Mittal Steel či finanční skupina Penta. Mezi účastníky naopak není podle agentury Reuters ruský Severstal, který účast avizoval dříve ani finanční skupiny J&T či Atlantik. Tisk dříve spekuloval o účasti Global Infrastructure Holdings, Arcelor, teheránské Safa Industrial Holdings či americké Nucor Corporation. Podle informací týdeníku Euro by mezi zájemci měl být i ruský Evraz.

Zemědělcům chybí hotové peníze, protože se nedaří zpeněžit obilí z loňské sklizně. České tiskové kanceláři to řekl předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba. Loňská úroda byla rekordní, téměř 9 milionů tun. Vzhledem k přebytku ale zůstala rolníkům značná část ve skladech.

Pivovar za téměř sedm milionů amerických dolarů, tedy v přepočtu asi 175 milionů korun, dodá do Peru dodavatelsko-inženýrská společnost DIO z Hradce Králové. Pivovar bude stát ve městě Iquitos v peruánském pralese. Kapacita pivovaru je 200.000 hektolitrů ročně a do poloviny letošního roku vyroste na místě vzniklém po těžbě ebenového dřeva.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme