Ekonomické informace 4. 3. 2005

Konsorcium společností PPF, J&T, InWay a Tiscali odstoupilo ze soutěže o koupi státního podílu v Českém Telecomu. Sdružení firem se o Telecom ucházelo s údajně největší předběžnou nabídkou více než 71 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Jaký to bude mít vliv na samotnou privatizaci Telecomu nebo na cenu jeho akcií vysvětluje analytik společnosti Patria On Line Tomáš Gatěk.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Gatěk: Privatizace Telecomu

Až na 80 dolarů za barel, tedy téměř na dvojnásobek může stoupnout cena ropy v příštích dvou letech. Včera to potvrdil generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu. Ropa by mohla výrazně podražit hlavně kvůli problémům se zásobováním. Podle analytika společnosti Colosseum Jiřího Šťastného není dosažení 80tidolarové hranice nereálné, zvlášť pokud produkce poroste současným nízkým tempem a poptávka po ropě se bude zvyšovat jako doposud. Jaký by takové zdražení ropy mělo dopad na ceny pohonných hmot, ale zatím není jasné.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Cena ropy

Cena ropy přitom výrazně rostla už během posledních tří týdnů. To se také projevilo na cenách pohonných hmot u nás. Od pondělí vzrostly až o několik desítek haléřů za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 11 haléřů na 24 korun a 77 haléřů. Litr nafty se včera prodával za 24 korun a 67 haléřů. To je o 33 haléřů více než na začátku týdne.

Až na 25. místě z 33 sledovaných zemích skončili platy českých zaměstnanců. Nejvíc peněz přitom vydělávají v Evropě Dánové a nejméně naopak Bulhaři. Vyplývá to z aktuální zprávy Federace evropských zaměstnavatelů. Podle hlavního ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory sice naše platy pomůže vyrovnat úplné otevření trhu práce, závratně je to ale nezvýší.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Úroveň platů

Společnosti, které investují do vzdělání svých zaměstnanců, by v budoucnu mohly mít nižší daně. Zvýhodněné by mohlo být i dojíždění pracovníků za prací nebo spolupráce firem se školami, univerzitami, či výzkumnými středisky. O daňových úlevách uvažuje vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn, podle kterého by mohly pomoci českému hospodářství.

Americký konkurzní soud potvrdil své předchozí rozhodnutí, že ruská společnost Jukos nemůže usilovat o ochranu před věřiteli ve Spojených státech. Jukos si stěžuje, že je obětí kampaně, kterou proti němu vede Kreml za politické ambice bývalého šéfa firmy Michaila Chodorkovského. Úřady vymáhají po Jukosu na nezaplacených daních 27,5 miliardy dolarů. Chodorkovský je od října 2003 ve vazbě a je obviněn z daňových úniků a podvodu při privatizaci.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme