Ekonomické informace 4. 4. 2002

Hovoříme o dalším rekordu naší měny. Rakousko začalo vybírat od všech zahraničních autobusových dopravců daň z přidané hodnoty ve výši deseti procent z přepravného na rakouském území. Další téma: elektrárenská společnost ČEZ chce doplatit státu za distributory elektřiny jen 10 až 19 miliard korun. Vláda ale počítala se sumou 25 až 35 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Česká měna včera prorazila další rekord. Zpevnila až na 30 korun 35 haléřů za euro.

Rakousko začalo vybírat od všech zahraničních autobusových dopravců daň z přidané hodnoty ve výši deseti procent z přepravného na rakouském území. České ministerstvo financí zavedlo vůči rakouským autobusovým dopravcům obdobné odvetné opatření.

Státní veterinární zpráva zakázala dovoz živého skotu a hovězího masa ze Slovenska. Důvodem je narůstající počet pozitivních vyšetření na tzv. nemoc šílených krav u slovenského skotu.

Rekordní jackpot ve Sportce při včerejším losování opět nikdo nevyhrál. Předpokládaná částka jackpotu pro nedělní losování se tak vyšplhala až na 151 milión korun.

Elektrárenská společnost ČEZ chce doplatit státu za distributory elektřiny jen 10 až 19 miliard korun. Vláda ale počítala se sumou 25 až 35 miliard korun. Připomenu, že státní podíly v distribučních společnostech by měl ČEZ získat podle březnového usnesení vlády výměnou za 66 procent v přenosové soustavě. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže nakonec o ceně rozhodne až soudní odhad výnosů jak přenosové tak distribučních firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ a distributoři

Vedení České spořitelny považuje nabídku rakouské Erste Bank na odkup akcií za přiměřenou. Mateřská společnost Erste - firma AVS, minulý měsíc oznámila, že podá veřejnou nabídku na odkup akcií České spořitelny za cenu 375 korun za akcii. Některým odborníkům se nabídka zdála nízká. Podle Věry Černé z tiskového odboru spořitelny, je ale nabídka AVS v souladu se zájmy akcionářů, zaměstnanců i věřitelů. A to z těchto důvodů:

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Černá: Akcie České spořitelny

Na český trh životního pojištění vstoupila pátá největší finanční skupina na světě, společnost Credit Suisse. Pod svá křídla sloučila bývalou pojišťovnu Winterthur, stejnojmenný penzijní fond a Vojenský otevřený podílový fond. V čele tohoto uskupení v České republice stojí Petr Žaluda. Ten Radiožurnálu řekl, že změna majitele a názvu na Winterthur Life and Pensions neznamená pro klienty žádnou komplikaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Žaluda: Winterthur Life and Pensions

Automobilce BMW se možná ještě může prodražit rozhodnutí postavit nový závod místo u českého Kolína ve východoněmeckém Lipsku. Evropská komise totiž prověřuje, zda německá vláda automobilce příliš nepomáhá. Více náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: BMW

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme