Ekonomické informace 6. 2. 2007

Insolvenční zákon má zpoždění. Setuza má nového majitele. Ceny pohonných hmot stále klesají. Německá společnost RWE chce postavit plynovod z České republiky do Belgie. Šéf společnosti Hyundai byl odsouzen ke třem rokům vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nové Hyundai

nové Hyundai | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Insolvenční zákon, který měl zlepšit pozici věřitelů a umožnit jim dostat se rychleji ke svým penězům, má zpoždění. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil včera ve vládě prosadil půlroční pozdržení zákona. Vysvětlil to tím, že ministerstvo nemělo dost času na zavedení rejstříku dlužníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pospíšil: Insolvenční zákon

Ústecká Setuza má nového majitele. Manažerská firma M.L.Moran prodala Český olej, a tím i Setuzu, společnosti Campaspol. Ta sdružuje německou společnost Campa BioDiesel, která vyrábí bionaftu a českou ViaChemGroup, která ovládá Spolechemii. Jisté riziko může plynout z toho, že Setuza je konkurentem Campy - varuje analytik Petr Havel a předestírá dva možné scénáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Setuza

Ceny pohonných hmot stále klesají. Podle údajů společnosti CCS stojí v České republice nejprodávanější benzín Natural 95 i nafta v průměru 26 korun a 40 haléřů. Důvod je podle analytika Reiffeisenbank Aleše Michla prostý - levná ropa.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Pohonné hmoty

Německá společnost RWE, která vlastní Transgas, potvrdila, že chce stavět plynovod z České republiky do Belgie. Stavba by měla stát asi miliardu eur. Stávající plynovod prodlouží od předávací stanice Hora Svaté Kateřiny přes Německé Cáchy až k belgickému systému plynovodů. Projektovaná trasa podle RWE umožní nejen transport ruského plynu, ale také suroviny z Blízkého východu. Z různých zdrojů se tak může dostávat do Německa, Belgie a Británie. Od roku 2011 by mohl nový plynovod přepravovat pět miliard krychlových metrů plynu. Pro českou plynárenskou soustavu by to nemělo představovat žádné riziko, protože v současné době je její nevyužitá přepravní kapacita téměř 15 miliard metrů krychlových ročně.

Šéf jihokorejské automobilky Hyundai Motor Čong Mong-ku byl v Soulu odsouzen ke třem letům vězení. Soud ho uznal vinným ze zpronevěry a vytváření tajných fondů. Do vězení Čong zatím ale nemusí, firmu bude řídit dál a doufá, že uspěje v odvolacím procesu. Pobočka Hyudnai v Nošovicích na severu Moravy by to neměla nijak pocítit, myslí si Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus a říká, že by to nemělo ovlivnit ani zájem jihokorejské automobilky o Českou republiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Potměšil: Hyundai

Plzeňská Škoda Power dodá do dánského Odense energetický blok za 350 miliónů korun. Čtyřicetimegawattová elektrárna bude spalovat slámu. Škodovku si už podruhé za sebou vybral jako dodavatele švédský koncern Vattenfall, dominantní výrobce a distributor energie ve Skandinávii, který působí i v Německu a Polsku.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme