Ekonomické informace 9. 8. 2002

Ministerstvo zemědělství odhaduje výši škod způsobených záplavami v jižních Čechách v zemědělství na stovky miliónů korun. Škody budou vyčísleny do 16. srpna. Dohodl se na tom ministr zemědělství Jaroslav Palas s regionálními pracovišti ministerstva. V případě, že nějaký zemědělský podnik v důsledku škod zkolabuje, bude ministr hledat formu mimořádné zálohy, kterou by podniku neprodleně poskytl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň

Povodeň | Foto: Filip Víšek

Nákupy Komerční banky a čerstvě zprivatizovaného České Telecomu pomohly akciím na pražské burze ke třetímu růstu v řadě. Index PX 50 se tak přehoupl přes 450 bodů. Akcie Českého Telecomu vzrostly o procento a šest desetin na 273,5 koruny. Trh přijal podle obchodníků prodej do rukou konsorcia Deutsche Bank a TDC rozpačitě, poněvadž budoucnost firmy není zcela jasná. Ekonomové hodnotili s ohledem na propad telekomunikací na burzách pozitivně dosaženou cenu 55 miliard korun.

Svůj 27procentní podíl v Českém Telecomu je i nadále připraveno prodat konsorcium firem KPN a Swisscomu TelSource. Oznámil to šéf konsorcia Bessel Kok s tím, že a jakýkoliv prodej chce koordinovat s českou vládou.

Privatizaci Českého Telecomu vítají alternativní operátoři. Generální ředitel společnosti Aliatel Jiří Hubka si myslí, že odchod státu z vlastnické struktury Telecomu zprůhlední vztahy na trhu a umožní rovnější podmínky konkurenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hubka: Privatizace Českého Telecomu

Česká měna posunula čtyřměsíční minimum až k 30 korunám 96 haléřům za euro, poté však začala posilovat a uzavřela na 30,71 za euro. Kurs vůči dolaru 31,72.

Se ztrátou ve výši 282 milionů korun uzavřely loňské hospodaření Železárny Hrádek na Rokycansku, které jsou součástí skupiny podnikatele Zdeňka Zemka Z-Group. V současné době společnost zaměstnává cca 780 lidí. Další podrobnosti uvádí Jana Mertová.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Mertová: Železárny

Mezinárodní měnový fond zvýšil úvěr pro Uruguay o půl miliardy dolarů, aby se vypořádala s krizí bankovního sektoru. Fond tak zemi půjčil již 2 miliardy 800 milionu dolarů. Uruguay postihla argentinská krize a nevalné vyhlídky brazilské ekonomiky. Od začátku roku přišla země, považovaná za Švýcarsko Latinské Ameriky s bezpečným bankovním systémem, o polovinu bankovních vkladů a o 80 procent devizových rezerv.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme