Ekonomové: výsledky voleb převratné změny nepřinesou

Výsledky právě skončených voleb do Poslanecké sněmovny, značící vítězství sociální demokracie, by neměly mít na ekonomiku negativní dopady. Rozhodně ne alespoň z krátkodobého hlediska. Shoduje se na tom většina ekonomů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předvolební kampaně

předvolební kampaně | Foto: Jan Rosenauer

Nedají se čekat žádné převratné změny. Pokud by novou vládu sestavily v jakékoliv kombinaci momentálně vedoucí strany, nedotkne se to ani kurzu koruny. Všechny tři největší strany by totiž zjevně zachovaly dohodu mezi kabinetem a centrální bankou o tom, že výnosy z privatizace nebudou konvertovány do korun na devizovém trhu.

"Pokud by vláda neřekla jasně, že tato dohoda bude udržena, potom by koruna mohla velmi výrazně skokově posílit, což by mělo velmi neblahé důsledky pro ekonomiku, zkrachovaly by některé firmy a rostla by nezaměstnanost," vysvětlila možné dopady hlavní ekonomka Volksbank Markéta Šichtářová.

Ekonomové zatím nejvíce tipují na spojení sociálních demokratů a Koalice. Francouzský politolog Jacques Rupnik v tomto případě oceňuje vítězství jednoznačně proevropských stran. Upozornil ale také na nebezpečí, které by mohlo vzniknout pokud by ODS v opozici prohloubila svojí kritickou rétotiku vůči Evropské unii. "Je tu prostě otázka, jestli je euroskepticismus nebezpečnější uvnitř jakési koalice, kde má svoje jasné mantinely, nebo jestli je nebezpečnější mimo koalici, kdy může v období referenda o vstupu do Evropské unie tuto kartu použít," řekl.

Spojení ČSSD a Koalice by ovšem na druhou stranu znamenalo, že nás nečekají ani změny k lepšímu. Hospodářství totiž potřebuje především daňovou a penzijní reformu a snížení schodku veřejných financí. A tady se například podle Miroslava Singera, ředitele pro restrukturalizaci Pricewaterhouse Coppers tyto strany těžko shodnou. "Obávám se, že půjde spíše o čtyřleté směřování stále stejným směrem, po kterém buď bude muset přijít výrazné zvýšení daní, nebo skutečná reforma," uvedl.

Mohlo by to vadit i rozvoji podnikání. Jak řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek, aby vláda přilákala k podnikání více lidí, musí zásadně změnit nepřehlednou legislativu a to hlavně u daní, živnostenského zákona a obchodního zákoníku.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme