Energetiku čekají 'v příštích 10 letech obrovské investice'

Otázky spojené s výrobou nebo přenosem energií stále patří mezi nejpřitažlivější politická témata. Svědčí o tom i v pořadí už třetí Pražské evropské energetické fórum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Energetika

Energetika | Foto: Marie Matúšů

Mluvit by se na něm mělo mimo jiné o tom, jestli je finanční krize a hospodářská recese pro obor spíš brzda pro další rozvoj technologií nebo příležitost.

"Energetiku čekají v následujících deseti letech obrovské investice. Hospodářská krize ale zhoršila přístup k finančním zdrojům. Řada projektů se proto pozastavila," říká vedoucí poradců ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Šolc mluvil o třetím Pražském evropském energetickém fóru.

Jedním z tématem konference bude také energetická bezpečnost. Podle odborníků je v tomto ohledu naprosto zásadní kvalitní přenosová soustava. "Přenosová soustava zajišťuje, že v případě jakékoli události, ať na straně spotřeby, tak na straně výroby, není ohrožen zbytek," podotýká Šolc.

Propojená evropská energetika

Evropská energetika se navíc podle něj z národních energetik, které byly jen lehce propojeny, dostává do pole evropské energetiky. "Ta bude mít větrnou elektřinu na severu, pravděpodobně solární elektřinu na jihu a trošku méně homogenizovanou soustavu zdrojů."

To znamená, že evropská energetika by měla být závislá na poměrně velkých tocích napříč Evropou. "A to není možné udělat přenosovou soustavou dnešního typu, které byla budována pro jiné účely," poznamenává vedoucí poradců ministra průmyslu a obchodu.

Šolc se také domnívá, že abychom se do budoucna vyhnuli častějším výpadkům proudu, je potřeba provést všechny investice, které jsou připraveny v investičním plánu přenosové soustavy. "Zvýšit integraci. To znamená zvýšit spolupráci síťových operátorů sousedních soustav ve střední Evropě," dodává.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme