Evropská komise se znovu bude zabývat českými vodohospodářskými projekty

Evropská komise bude znovu hodnotit žádost českých měst o financování vodohospodářských projektů - výstavbu kanalizace a čističek. Po jednání v Evropské komisi v Bruselu to oznámil ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Komise zatím odmítá financovat čtyři takové projekty v hodnotě jedné a půl miliardy korun, protože neodpovídají unijnímu právu. Ministr Gandalovič na dotaz Českého rozhlasu potvrdil, že si Česká republika za celkové problémy s čerpáním peněz z unijních fondu do značné míry může sama.

"Česká strana si do různých metodik a požadavků na žadatele dala více, než by Evropská komise žádala. Teď jsme zpracovali dokument, který mapuje všechna úzká místa, všechny problematické body, kde zbytečná administrativa zatěžuje žadatele i implementační struktury, to znamená jednotlivé hodnotící etapy a etapy, které následně věci monitorují. Toto všechno se budeme snažit vzít jako poučení pro následné období," řekl Gandalovič.

Právě vodohospodáři čekali na výsledek jednání s největším napětím. Jejich projekty totiž v Bruselu často bez výsledku ležely i řadu měsíců. Evropská komise je zatím nechtěla schválit, protože prý neodpovídaly platnému evropskému právu.

Jednou z firem, která už dva roky čeká na vyřízení dotace je Severočeská vodárenská společnost. Ta požádala Brusel o nadpoloviční krytí miliardového projektu, jehož součástí je i rekonstrukce čistírny odpadních vod v Liberci.

V podobné situaci jsou i Vodárny a kanalizace Karlovy Vary. "Požádali jsme do Bruselu o dva projekty, z toho na jeden jsme dostali přidělenou podporu s podmínkami, na druhý projekt jsme zatím nedostali rozhodnutí o přidělení dotace," řekl technický náměstek Zdeněk Frček.

Společnosti často na verdikt bruselských úředníků nemohou čekat a rekonstrukce už proto zahájily. Do konce roku 2010 totiž už musí Česko splnit požadavky unie dotýkající se kontroly pitných a odpadních vod. Kdyby se to nepodařilo, čekaly by nás sankce.

Jak k tomu uvedl generální ředitel Severočeské vodohospodářské společnosti Miroslav Harciník, mezi vodohospodáři proto panuje rozčarování. "Připadá mi to, že ta byrokracie je tak složitá, že ti, kteří o tom mají rozhodovat, naše připomínky snad ani nečtou," dodal.

Veronika Malá, Vít Pohanka, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme