Francie se vzdá daňového stropu pro lidi s nejvyššími příjmy

Francie se vzdá daňového stropu pro lidi s nejvyššími příjmy. Prezident Sarkozy tak nesplnil svůj slib z prezidentské kampaně a rozhodl se zrušit jedno z prvních opatření, které přijal po svém zvolení. Daňový strop kritizovali hlavně opoziční socialisté, ale důvodem jeho zrušení je hlavně ekonomická krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit eurozóny v Bruselu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Summit eurozóny v Bruselu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy | Foto: Evropská komise

Sarkozy prosazoval daňový strop především s cílem otevřít a hlavně oživit stagnující francouzskou ekonomiku. Byl obviňován z toho, že pomáhá nejbohatším finančním skupinám, z nichž se některé přímo podílejí na financování jeho kampaně.

Na základě limitu nikdy nepřevýšily daně padesát procent ročního příjmu. Tento strop označil za nedokonalý premiér Francois Fillon a potvrdil, že limit nemůže vydržet rozsáhlou daňovou reformu, kterou by Sarkozy rád dokončil ještě před volbama.

Jan Šmíd, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme