Informace o složení potravin by se měly objevit i u nebalených výrobků
Lidé už se naučili, že při kupování potravin se vyplatí pořádně si přečíst informace o tom, z čeho se nabízené jídlo skládá. Hledají například to, kolik procent masa je v balené šunce, salámu nebo v párcích.
Povinnost výrobce poskytnout informace o složení výrobku ale platí jen u balených potravin. Například u salámů prodávaných volně na váhu nemá zákazník dostatek informací.
Ministr zemědělství Miroslav Toman chce do novely zákona prosadit povinnost prodejců zveřejnit složení jednotlivých potravin, které prodávají, aby si je mohli zákazníci kdykoli přečíst.
O označování složení potravin mluvil ve vysílání Radiožurnálu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka
Nechce ale přímo měnit novelu zákona, která už v poslanecké sněmovně čeká na první čtení. Bude se snažit přesvědčit poslance, aby změnu prosadili jako pozměňovací návrh.
Prodejci budou namítat, že není jasné, jak adekvátně zákazníky o složení potravin informovat. Upozorňují na to, že jsou prodejny, které nabízí třeba 60 druhů různých uzenin. Proto budou například prosazovat, aby informace byly pro zákazníky jen na vyžádání.
„Jde nám o to, abychom zvolili správnou technologii podávání informací, to znamená obsah, rozsah a způsob,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.
Nejde jen o maso a masné výrobky, ale také o různé alergie. Proto je i u nebalených potravin užitečné, aby se zákazníci dozvěděli, co přesně si kupují.