Injekci od eurozóny dostanou Atény těsně před akcí věřitelů

Do Řecka půjdou další peníze z kapes evropských daňových poplatníků. Ministři financí eurozóny odsouhlasili, že poskytnou Aténám další splátku z celkem 110 miliardové půjčky do poloviny měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Bez 12 miliard eur, které Řecku eurozóna a Mezinárodní měnový fond půjčí by musely Atény vyhlásit státní bankrot.

Řecko podle ministrů prokázalo jasné odhodlání prosadit opatření, které ozdraví jeho veřejné finance. Proto se rozhodli Aténám schválit vyplacení další části mnohamiliardové půjčky. Řecko ale dostane 12 miliard eur až těsně předtím, než na něj udeří věřitelé, tedy 15.července.

Svůj třetinový podíl na půjčce ještě musí schválit Mezinárodní měnový fond, ale to by už měla být formalita.

Vyplacení v pořadí páté splátky půjčky podmiňovala eurozóna přijetím dalších úsporných opatření v řeckém hospodářství a zrušením různých prebend, které státní pokladna vyplácela.

Řecko bude muset také privatizovat státní majetek i půdu. To poněkud komplikuje fakt, že pro Řeky je katastr nemovitostí neznámý pojem a v evidenci pozemků vládne nepořádek.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme