Italská společnost představila úsporné sedadlo SkyRider

Aerolinky se snaží neustále najít způsob, jak ušetřit. S kuriózním nápadem jak zvýšit počet cestujících v letadle přišla nedávno italská společnost Aviointeriors. Na salonu leteckého vybavení v kalifornském Long Beach představila sedadlo zvané SkyRider.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadla aerolinek SkyEurope

Letadla aerolinek SkyEurope | Foto: SkyEurope Airlines

Toto sedadlo ušetří místo v letadle, ale cestující si na něm nejspíš nepohoví, protože cestuje prakticky v polosedě. Sedadlo se skládá z jednoduché trubkové konstrukce a pasažér v něm napůl sedí a napůl stojí. Má středový sedák, který je klenutý podobně jako koňské sedlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Rádia Česko o úsporných sedačkách SkyRider

„Člověk nemá před sebou příliš místa, takže tlouštíci budou mít stoprocentně problém. Sedadlo není určené pro dlouhé cesty, ale pro ekonomickou třídu. Podle zkušeností návštěvníků výstavy se dá do čtyřiceti minut na sedadle vydržet,“ říká publicista Martin Velek, který se zabývá letectvím.

Zároveň dodává: „Nejsem si jistý, jestli se sedadlo ujme. Už jsem slyšel i termín, že to není ekonomická třída, ale dobytčí. 18 centimetrů mezi obličejem a opěradlem dalšího sedadla není nic, co by připomínalo komfort.“

Nabízí se také otázka bezpečnosti, zda při eventuálním nouzovém přistání nebudou cestující katapultováni do sedadla před sebou. „Letecká společnost Ryanair, která se také zabývá úspornými sedačkami, si nechala zkonstruovat ramenní pásy jako v autě, ale tady nic takového není,“ podotýká Martin Velek.

Stále tak není jisté, zda se sedačky SkyRider italské firmy Aviointeriors uplatní v praxi. Letecké společnosti však mají i jiné možnosti, jak ušetřit.

"Pro laika může být zajímavé, že častým mytím letadla se dá také ušetřit. Nebo jsou možné investice do nových motorů nebo aerodynamiky. Ale v tomto případě není jisté, zda se velká investice vyplatí,“ dodává Martin Velek.

Ivana Šamonilová, David Hartmann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme