Jedlička: Klíčovou zprávou pro trhy bude vyslovení případné důvěry nové řecké vládě

Zatímco v Praze nejedou kvůli stávce vlaky a hromadná doprava, v Aténách je cítit slzný plyn. Desetitisíce odpůrců vládních úspor tam házely po policistech dlažební kostky, zápalné lahve, ba dokonce jogurtové kelímky. Obavy z bankrotu Řecka rostou. Euro v noci propadlo vůči dolaru na třítýdenní minimum. Akcie na asijských trzích po ránu ztrácely.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Jorgos Papandreu a guvernér řecké centrální banky Jorgos Provopulos

Řecký premiér Jorgos Papandreu a guvernér řecké centrální banky Jorgos Provopulos | Foto: Thanassis Stavrakis | Zdroj: ČTK

Investoři tak reagovali na ohlášení změny ve vládě. Premiér Jorgos Papandreu nejdřív nabídl rezignaci. Pak oznámil, že sestaví nový kabinet, který požádá o podporu při prosazování tvrdých úsporných opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopad řeckých ekonomických reforem na tamní ekonomiku. Situaci sleduje ekonom České spořitelny Jan Jedlička.

Část trhu se obává, že ji nedostane a Řecko ovládne politická krize. Situaci sleduje ekonom České spořitelny Jan Jedlička.

Vnější tlak na Řecko se stupňuje. Rating největších řeckých bank klesl o tři stupně. Otázkou je, zda má premiér šanci dotáhnout úspory, pokud bude i pod tlakem veřejných protestů. Podle ekonoma České spořitelny Jana Jedličky se vše doslova odvine od řecké ulice.

„Řekové ukázali, že úsporná opatření nechtějí a neakceptují je. Například v Lotyšsku a Estonsku podobné kroky lidé pochopili. V tomto směru to bude mít Papandreu velice složité a budoucnost reforem, vládního kabinetu i jeho samotného je proto velmi nejistá,“ řekl Jedlička a uvedl:

„Investory ale nepokoje takového typu příliš nepřekvapují. Horší by byla situace, kdy by došlo ke generální stávce, statisícovým protestů atd.“

Zodpovědnost premiéra

O křeslo zřejmě přijde i ministr financí Papakonstantinou; autor nepopulárních reforem. Někteří spekulují, že to trh vnímá jako snahu uklidnit kritiky anebo jako signál, že Atény rezignovaly na potřebné úspory.

„Nejedná se o konkrétní jména. Jediným garantem reforem je ale premiér Papandreu. Klíčovou zprávou pro trhy tak bude vyslovení důvěry nebo nedůvěry nové řecké vládě,“ zmínil Jedlička.

Podle dohody se zahraničními věřiteli by Řecko mělo letos seškrtat výdaje a zvýšit daně v součtu za 6,5 miliard eur.

„To by nemělo znamenat pro řeckou ekonomiku takový problém. Faktem ale je, že zmíněná částka vůbec nemusí stačit,“ uzavřel Jan Jedlička.

Martina Mašková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme