Klienti zkrachovalých bank se dočkali peněz

Své peníze po dlouhé době dnes opět uviděli někteří klienti trojlístku zkrachovalých bank - Moravia Banky, Universal Banky a Pragobanky. Tito lidé už dřív dostali část odškodnění, tehdy šlo ale nejvýš o 400 tisíc korun. Díky novému zákonu mají teď nárok na sto procent toho, co si u banky uložili, a maximum vzrostlo na čtyři miliony. O výplatu se starají pobočky Komerční bank a bude probíhat ještě pět let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní přepážka

bankovní přepážka | Foto: Michal Krumphanzl

Jako klidný hodnotí dnešní průběh výplat pracovníci brněnské Komerční banky Brno. Během dopoledne si pro peníze přišlo asi 150 lidí. Většina z nich už ale obdržela poukázky k výplatě a byli proto směřováni rovnou na pokladny, kde se tvořily krátké fronty.

Přestože občanské sdružení Sebeobrana v Brně zastupující klienty Moravia banky je rozhodnuto pokračovat v boji za to, aby jim byli dodatečně vyplaceny také úroky z vkladů, lidé dnes byli rádi, že dostali zpátky alespoň něco. "Myslím, že pro mě osobně to dopadlo dobře, ale obecně je všechno svinstvo," říká jeden z nich. V některých klientech přesto i po vyplatě zůstává pocit křivdy. "Výplata peněž v Komerční bance se provádí v tisícikorunových bankovkách a není možný převod mezi různými bankami," stěžoval si postarší muž.

Podle vedoucího kanceláře Fondu Pavla Trnky je výplata rozdělena do dvou fází. Vkladatelé, kteří mají nárok na částky mezi deseti korunami a padesáti tisíci dostanou poštou peněžní poukázky a na ně obdrží svojí dodatečnou náhradu u všech poboček KB. Nemusí tedy hned první dny stát ve frontách. "My předpokládáme, že poukázky, které jsou posílány poštou ve třech vlnách, klienti obdrží zhruba do 10. ledna," uvedl Trnka. Poukázka platí pět let a v případě, že jí klient nedostane, obrátí se na pobočku Komerční banky a ta mu vystaví novou a zároveň zruší původní.

Ostatní klienti, to znamená ti, kteří mají pohledávku vůči bankám do deseti nebo nad 50.000 korun, dostanou náhradu u poboček Komerční banky v místech, kde měly zkrachovalé banky své pobočky. Celkem má na výplatu nárok zhruba 85 tisíc klientů a vyplácená částka by měla dohromady činit asi miliardu korun.

Při vybírání náhrad se podle mluvčí Komerční banky Marie Růžičkové musí občané ČR prokázat platným občanským průkazem. "Pokud je tím klientem cizinec, potom předloží platný průkaz o povolení k pobytu, pokud ho vlastní, nebo platný cestovní pas. Klient-právnická osoba musí předložit aktuální výpis z obchodního rejstříku, který nebude starší než jeden měsíc, nebo výpis z nějakého podobného registru, a to buď originál nebo úředně ověřenou kopii".

Aleš Heřmánek, Blanka Černá, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme