Krize v Zetoru zažehnána - platy budou vyplaceny

Krizi ve slévárně brněnského Zetoru se podařilo zažehnat. Odbory se s vedením firmy a vlastníkem Zetoru slovenskou firmou HTC nakonec dohodli na výplatě mezd. Zaměstnanci přitom ráno zastavili výrobu právě kvůli zpoždění výplat a špatným pracovním podmínkám. Podle odborářů se ve slévarně nedodržují bezpečnostní a hygienické předpisy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

traktor a kombajn

traktor a kombajn | Foto: Jan Rosenauer

Odborový předák slévárny Zdeněk Mitisek ale potvrdil, že se zaměstnanci už o své peníze bát nemusejí. "Dneska budou vyplaceny peníze v hotovosti. Zítra půjdou na konta. Ty další otázky nelze řešit ze dne na den, ale dohodli jsme se, že dáme písemně určité požadavky a budeme sledovat, jak ten vývoj půjde dál. Je příslib, že se budou ty zásadní problémy řešit."

Zásadním problémem jsou podle zaměstnanců špatné pracovní podmínky. "To není jenom zima, to jsou ochranné pomůcky, pracovní pomůcky, veškeré věci týkající se zaměstnanců, bezpečnosti práce a tak dále. Řada věcí se nedodržuje, ne že by se nechtělo je dodržovat, ale všechno se to odvíjí od peněz."

Téměř pět set zaměstnanců slévárny v brněnském Zetoru totiž nedostalo výplatu včas. Odboráři mají špatné zkušenosti z let 1999 a 2000, kdy jim firma dlouhodobě dlužila mzdy, a proto nehodlají ponechat nic náhodě.

Markéta Kaclová, Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme