Lidí bez práce je v Česku opět o něco víc

Bez práce je u nás nyní víc než 520 000 lidí, což znamená, že míra nezaměstnanosti se zastavila těsně pod magickou hranicí deseti procent. K jejímu dosažení chyběla pouze jedna desetina. To jsou aktuální čísla ministerstva práce a sociálních věcí. Seznamy lidí evidovaných na úřadech práce se rozrostly hlavně o čerstvé absolventy středních a vysokých škol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

Nárůst uchazečů zaznamenalo 75 úřadů práce, z toho nejvíce v okresech Pelhřimov, Ústí nad Orlicí, Domažlice a Žďár nad Sázavou.

Ekonomové tuto situaci předpokládali. Podle analytičky Volskbank CZ Markéty Šichtařové způsobili nárůst čerství absolventi škol: "Najít si práci zabere absolventům ještě nějaký čas, a tak můžeme předpokládat, že budou ovlivňovat vyšši nezaměstnanost i v srpnu. Situace na trhu práce se postupně zhoršuje a bude se zhoršovat i nadále. Očekáváme, že na konci roku bude činit rekordních 10, 5 procenta," míní Šichtařová.

Nejnižší nezaměstnanost byla v okrese Praha-západ, nejvíce lidí bez práce je v okrese Most. Tam se nezaměstnanost vyšplhala na 23 procent.

Míra nezaměstnanosti v červenci však mírně stoupla i v Praze, a to na 3,9 procenta, to je o desetinu více než v červnu. Práci v hlavním městě hledalo 24.868 osob, což je o 1063 více než v předchozím měsíci. Proti červnu se počet nezaměstnaných naopak snížil pouze na Znojemsku a Českokrumlovsku.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach v souvislosti s vývojem nezaměstnanosti odmítá kritiku, že nabídka rekvalifikačních kurzů úřadů práce je příliš chudá. "Na jedné straně je pravda, že bylo v červenci zaevidováno asi 66 tisíc nových nezaměstnaných, ale na druhé straně téměř 47 tisíc získalo nové zaměstnání, takže ten oboustranný pohyb tady poměrně funguje." Podle něho by se křivka nezaměstnanosti u nás mohla obrátit asi za rok a půl.

Milan Kopp, Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme