Manažeři švýcarských firem mohou přijít o bonusy. Lidé o tom rozhodli v referendu

Švýcaři rozhodli v referendu o osudu platů manažerů velkých firem. Pro jejich omezení se vyslovilo přes 67 procent lidí. V budoucnu by akcionáři měli mít pravomoc rozhodovat o manažerských odměnách či o takzvaných zlatých padácích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské franky

Švýcarské franky | Foto: Kateřina Křenová

Znamená to, že šéfům akciových společností sídlícím ve Švýcarsku nejspíše klesnou štědré bonusy, které dostávali. Nově budou o jejich platech rozhodovat akcionáři.

A nejen o platech, ale také o příplatcích nebo zlatých padácích – tedy bonusech, které manažeři dostávají, když firmu opustí. Dá se očekávat, že alespoň některé z těchto vyjmenovaných položek manažerům sníží.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hlasování Švýcarů o odměnách manažerů informovala redaktorka Silvie Třeslínová

Švýcarský návrh se týká všech společností zakotvených na burze a sídlících ve Švýcarsku. Tedy ne pouze bank a bankéřů, jak tento týden navrhla pro své členy Evropská unie. Unie se předběžně dohodla na tom, že odměny manažerů bank nesmějí být vyšší, než jejich platový základ.

Švýcarský návrh pamatuje i na možnost, že bude vedení společnosti trvat na svém a nebude chtít bonus konkrétnímu člověku snížit. Dotyčnému vedoucímu, který by neuposlechl rozhodnutí akcionářů, by hrozily až tři roky vězení nebo pokuta do výše jeho půlročního platu.

Je sice teoreticky možné, že dnes schválený návrh povede k odlivu nejlepších manažerů nebo společností ze Švýcarska, při kampani před referendem však žádná ze společností nehrozila, že by něco takového zamýšlela.

Návrh navíc podle názorů některých voličů mohl být ještě přísnější. „Dnešní návrh je minimum, co můžeme udělat. Mohli jsme ho ještě zpřísnit tak, jak zamýšleli socialisté, kteří navrhovali nejnižší a nejvyšší možný plat,“ podotkla volička Mariame.

K této náladě ve Švýcarsku přispěla mimo jiné zpráva o obrovském bonusu odcházejícího šéfa farmaceutické firmy Novartis. Ten by měl podle smlouvy dostat během pěti let v přepočtu asi 1,5 miliardy korun. Kvůli velkému tlaku médií však štědrý bonus odmítl.

Pavel Novák, Silvie Třeslínová, Simona Bartošová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme