Praha bude bez 'maršmelounu'. Nový majitel projektu chce kontroverzní stavbu změnit

Plány na stavbu bytového domu v Praze 1, kterému se kvůli barvě fasády na vizualizacích přezdívalo maršmeloun, koupila od italských majitelů tuzemská skupina V Invest. Nový developer původní stavební záměr poblíž Anežského kláštera výrazně změní, nepočítá ani s růžovou fasádou. Napsal to v pondělí deník E15. Projekt dříve napadala v povolovacím řízení různá občanská sdružení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maršmeloun

Maršmeloun | Foto: Fránek architects

Skupina italských podnikatelů se projektu v ulici U Milosrdných vzdala téměř po 20 letech. O plánu prodat společnost, která projekt vlastní, mluvil italský developer Francesco Augusto Razetto před rokem. Rozhodl se tak hlavně kvůli úředníkům a systému, který podle něj umožňuje občanským iniciativám zasahovat do projektů i mimo správní řízení.

'Maršmeloun' se může začít stavět. Skončily letité spory o kontroverzní dům v centru Prahy

Číst článek

Nový majitel podle E15 stavbu výrazně změní, v jeho poradní komisi zasednou i památkáři. Hodlá upravit vnitřní dispozice objektu, nové vizualizace představí přibližně v červenci.

„Nové projednání stavebního povolení je pro nás příležitostí provést důležité změny, nezbytné pro stavbu kvalitního projektu,“ řekl deníku ředitel V Investu Jaroslav Vondřička. Změní se podle něj také umístění oken.

Autorem původního návrhu byl architekt Zdeněk Fránek. V jeho pojetí tvořila okna domu obličeje. Proto také Fránek nazýval projekt Obličejový dům. Růžová barva ale v jeho projektu nebyla, přišli s ní italští vlastníci.

Projekt se měnil už několikrát. Původní podobu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu (NPÚ) ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů. Nový projekt s okny do tvaru obličejů ale NPÚ i magistrátní památkáři schválili.

Další řízení na stavebním úřadu pokračovalo po opětovném souhlasném stanovisku pražského magistrátu. Stanovisko vydala Praha předloni v prosinci. Podle tehdejšího vyjádření památkářů byl Obličejový dům z hlediska památkové péče přípustný. Proti stavbě v této podobě se ale v minulosti v centru Prahy sešly k protestu stovky lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme