MF: Stát dohodou s Nomurou ušetřil 17 miliard korun

Bez dohody uzavřené v listopadu 2006 by muselo Česko podle ministerstva financí zaplatit Nomuře Bez dohody uzavřené v listopadu 2006 by muselo Česko zaplatit Nomuře místo 3,61 miliardy korun celkem 20,6 miliardy korun. Stát tak dohodou o smíru ušetřil 17 miliard korun, říká šéf mezinárodně právního odboru Radek Šnábl. Ministerstvo dnes zveřejnilo jen ekonomickou část dohody. Zbytek zůstane až do ukončení všech sporů tajný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Podle Šnábla pomohla dohoda zároveň snížit úroky z odškodnění, které stát musí platit. Běžné postup by ale znamenal, že Česko by zaplatilo Nomuře jen na úrocích pět až šest miliard korun, což by bylo víc než celé existující odškodnění.

Podle vzorce pro výpočet odškodnění bude hodnota IPB, oceněná na 34,2 miliardy korun, snížena o částku deset miliard korun. Suma představuje hypotetické požadované zvýšení základního kapitálu IPB jejími akcionáři.

Nomura po uvalení nucené správy nabízela státu, že zvýší základní kapitál o tuto částku, a stát na tuto nabídku nereagoval. Podle Šnábla to byl významný argument Nomury v arbitráži. Šnábl dodal, že obecně je vzorec postaven tak, že pokud by bylo ocenění nižší než 28,1 miliardy korun, Česko by neplatilo nic. V případě ocenění vyššího než 40,3 miliardy korun by bylo odškodnění bez ohledu na částku 7 miliard korun.

Stát zatím nejvíce zaplatil po prohrané arbitráži společnosti CME, která financovala rozjezd televize Nova. Firma tak za znehodnocení své investice získala přes deset miliard korun. Částka, kterou Česko musí zaplatit Nomuře, je tak dosud druhou nejvyšší náhradou vyplývající z prohrané arbitráže.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme