Ministerstvo souhlasí s dostavbou Temelína, životní prostředí prý neohrozí

Zelenou výstavbě třetího a čtvrtého bloku v jaderné elektrárně Temelín dalo dnes ministerstvo životního prostředí. Završilo tak proces posuzování dopadů dostavby elektrárny, který trval od roku 2008 a zahrnoval i konzultace s rakouskou a německou stranou, kde se rozšíření elektrárny obávají. Ekologům se rozhodnutí resortu nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

Podle ministerstva plánovaná stavba nebude mít na životní prostředí negativní vliv. Muselo se přitom vypořádat s 60 tisíci připomínek hlavně od nevládních organizací a veřejnosti.

„Všechny připomínky byly řešeny, ke každé z připomínek bylo zkoumáno, posuzováno a rozhodnuto o tom, jakým způsobem se s ní naloží. Jsme přesvědčeni, že proces by maximálně transparentní, byl dán prostor všem účastníkům řízení,“ ujišťuje šéf resortu Tomáš Chalupa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty večerních Ozvěn dne Radiožurnálu byli ředitelka odboru Posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) na MŽP Jaroslava Honová a energetický poradce Calla - Sdružení pro záchranu prostředí Edvard Sequens

Zatím není známo, jaké technologie budou pro dva nové reaktory vybrány, i to je ale prý ošetřeno. Posuzovány totiž byly vlivy všech tří možných druhy reaktorů. „Bez ohledu na to, jaký reaktor bude vybrán k realizaci, není možné, aby svými vlivy překročil maximální vlivy posouzené v procesu EIA,“ vysvětlila ředitelka pro posudky EIA na ministerstvu Jaroslava Honová.

Chalupa také řekl, že výsledná zpráva má 1450 stran a je v ní celkem 90 podmínek, které se musí při výstavbě reaktorů splnit.

„Při výběrovém řízení na dodavatele musí být jako jedno ze srovnávacích měřítek i garance zhotovitele stavby dopravovat maximální množství stavebního materiálu po železnici. Chci tím demonstrovat podrobnost podmínek, které jsme stanovili. Jsou zde podmínky z hlediska ochrany ovzduší při stavbě, ochrany půdy, veřejného zdraví či vody,“ upozornil.

Jihočeský hejtman dostavbu Temelína vítá, doufá ve splnění podmínek kraje

Číst článek

Po splnění EIA musí teď investor, tedy společnost ČEZ, a vítězná firma, která bude zakázku realizovat, získat ještě další razítka. Od územního rozhodnutí o dostavbě Temelína, přes stavební povolení, až po souhlas Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Ekologové a Rakousko jsou proti

Postup ministerstva kritizují už někteří ekologové. Rozhodnutí ale pro ně není překvapením. „Proces neprobíhal zcela správně, kdy ministerstvo nechalo být i své vlastní požadavky na dokumentaci, nechalo to ČEZu tak, jak to zpracoval on, a některé ty věci nakonec zpracovány nebyly,“ tvrdí energetický poradce ekologického sdružení Calla Edvard Sequens.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Stalo se dnes se k posudku dostavby Temelína vyjádřil také protijaderný pověřenec hornorakouské vlády Dalibor Stráský

Podle něj i ministerstvo životního prostředí chtělo, aby ČEZ vyhodnotil veškeré vlivy konkrétních reaktorů, dopady likvidace elektrárny, nakládání s jaderným odpadem či vlivy těžby uranu v Česku, což se prý nestalo. Sdružení Calla tak zvažuje soudní napadnutí podle nich špatného provedení posouzení vlivu dostavby Temelína na životní prostředí.

Ozvalo se už i Rakousko. Tamní ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich souhlas českých úřadů s rozšířením jaderné elektrárny na jihu Čech ostře napadl. Podle Berlakoviche je stavba krokem zpět.

Zdůraznil, že dostavba Temelína se Rakušanů bezprostředně týká, a musejí tak mít možnost do této problematiky mluvit. Jak řekl ve Stalo se dnes na Radiožurnálu protiatomový zmocněnec hornorakouské vlády Dalibor Stráský, Rakušané se o to pokusí.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola z ČSSD naopak Radiožurnálu řekl, že pokud stát dodrží také podmínky stanovené regionem, nemá s dostavbou Temelína problém.

O zakázku za 200 až 300 miliard korun se ucházejí česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, americko-japonská společnost Westinghouse a francouzská Areva. Tu ale ČEZ v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Výroba elektřiny v jaderné elektrárně Temelín (2000 - 2012) | Foto: ČTK

Jana Zemanová, Klára Bílá, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme