Ministr financí předkládá vládě návrh státního rozpočtu se schodkem 88 miliard

Ministr financí předložil vládě návrh státního rozpočtu pro příští rok se schodkem 88 miliard korun. Podle ministerstva je tento návrh velmi úsporný a měl by nám umožnit přijetí Eura v roce 2010, pokud by i další vlády v této rozpočtové politice pokračovaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

88 miliard korun deficitu - podle ministra financí Bohuslava Sobotky je to reálné, pokud dojde k určitým legislativním změnám. Třeba zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků.

"Změny v legislativě se soustředí na odložení zákona o takzvané civilní státní službě, která by znamenala zvýšení určitých benefitů pro státní zaměstnance. Současně se také zaměříme na změnu zákona o nemocenském pojištění tak, aby se snížily dopady do státního rozpočtu," řekl Českému rozhlasu Sobotka.

Jenomže to podle šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého nestačí. Podle něj buď musí dojít k dalším změnám v sociálních zákonech této vlády, nebo bude muset být schodek větší. A co na to Sobotka?

"No tak já si myslím, že pan Tlustý v tuto chvíli nemá přesné informace. Já bych mu doporučil, aby se seznámil s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu," oponuje ministr.

Sám Sobotka ale čeká ve vládě velmi ostrý boj o peníze. Aby byl dodržen schodek 88 miliard, budou se muset ministerstva uskrovnit, a to se jejich šéfům líbit nebude.

"O ten pátý rozpočet, který sestavuji, bude ve vládě asi nejhorší debata. Musíme snížit některé výdaje, které nejsou dány přímo zákonem. To se přirozeně dotkne běžných výdajů jednotlivých resortů a úřadů," dodává Sobotka.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme