Nákup Gripenů možná podpoří dodávka plechů pro ponorky

Čtyřiadvacet stíhaček Gripen výměnou za ponorky - taková je nabídka jednoho z offsetových programů, které doprovází nákup nadzvukových letounů pro českou armádu. Britské královské námořnictvo totiž projevilo zájem o vítkovické lodní plechy pro výrobu ponorek a křižníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen nad oceánem

Saab J-39 Gripen nad oceánem | Foto: SAAB-BAE Systems

Kontrakt o dodávkách přibližně čtrnácti tisíc tun materiálu pro britské ponorky by měl podpořit vyzbrojení české armády nadzvukovými letouny britsko-švédského konsorcia BAE System/Saab. To, že je kontrakt těsně před podpisem, potvrdila Radiožurnálu mluvčí společnosti Vítkovice Steel Lenka Hatlapatková.

"V poslední době jsme s firmou BA Systems intenzivně jednali o dodávkách plechů do Velké Británie a předpokládáme, že v měsíci březnu bychom mohli uzavřít s touto firmou kontrakt," uvedla mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Hatlapatková potvrzuje

Samotá společnost BAE Systems tento kontrakt komentovat nechtěla. Nicméně ministr obrany Jaroslav Tvrdík před svým pondělním odletem do Velké Británie potvrdil, že o konkrétním plnění offsetových programů jednat bude. "Pro nás je podstatné vědět, že se nejedná pouze o jednoho komerčního dodavatele nebo o konsorcium více dodavatelů, ale že je to skutečně garance britské vlády," uvedl.

Dnes na dotaz, zda uzavření kontraktu o vítkovických dodávkách je skutečně před podpisem, reagoval velmi opatrně. Celá transakce totiž měla zatím zůstat v platnosti. "Rád bych vám na to odpověděl, nemohu, ale i tohoto tématu jsme se dotknuli," řekl Tvrdík.

Markéta Kaclová, František Lutonský, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme