Nejlepší podmínky pro podnikání jsou v Singapuru, ČR klesla na 75. místo

V České republice se zhoršily podmínky pro podnikání. Vyplývá to z poslední zprávy Světové banky. Podle ní klesla během jednoho roku Česká republika o sedm příček na 75. místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikání, byrokracie - ilustrační foto

podnikání, byrokracie - ilustrační foto | Foto: Alena Palečková

Světová banka vydává každý rok zprávu o tom, jak přátelské jsou v určitých zemích podmínky pro podnikání. Zkoumá 189 ekonomik podle deseti oblastí regulace podnikání jako placení daní nebo úroveň překážek pro začínající podnikatele. Každé zemi pak připisuje pořadí v žebříčku.

Česká republika klesla o sedm míst a skončila na 75. místě. Například Polsko si polepšilo o tři příčky a je na 45. místě. Slovensko je na 49. místě. Nejlepší podmínky pro podnikání jsou podle Světové banky v Singapuru a v Hongkongu. A největší meziroční pokrok udělala Ukrajina.

Pořadí jednotlivých států:
1. Singapur
2. Hong Kong
3. Nový Zéland
4. Spojené státy americké
5. Dánsko
45. Polsko
49. Slovensko
75. Česká republika

Mezi deset míst s nejpříznivějšími podmínkami pro podnikání se dostaly Gruzie, Malajsie a osm ekonomik s vysokými příjmy. Rozdíl mezi rozvinutými a rozvíjejícími se oblastmi se ale podle Světové banky zmenšuje, protože země jako Filipíny, Rwanda a Rusko vylepšují předpisy, aby podpořily podnikání a obchod.

Naopak v České republice, a už dlouho si na to stěžují sami podnikatelé, se neustále mění daně, předpisy, pravidla i zákony. A orientovat se v tom nebo si udělat podnikatelský plán je velice obtížné. Kromě toho stále platí stará potíž a tou je přílišná administrativní náročnost.

Podle Světové banky se v České republice během posledního roku výrazně zhoršily dvě kategorie: registrace nemovitostí a zakládání firmy.

Ze sledovaných kategorií, kterých je celkem 10, se ale podařilo přece zlepšit platební neschopnost a splácení závazků. Z jiných srovnání je zřejmé, že firmy v Česku platí svým dodavatelům lépe než v jiných evropských zemích, například lépe než v Itálii. Nicméně regulace státu je stále více zatěžující.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme