Nejrychleji rostoucí ekonomikou světa je Mongolsko. Skýtá příležitosti i pro Čechy

Mongolsko už dávno není jen země pastevců. Je zemí mimořádně bohatou na suroviny. I když jsou zatím prozkoumána ložiska nerostných surovin jen asi z jedné třetiny, i tak je jisté, že země má takové zásoby, že může pokrýt potřeby celého světa. Proto o Mongolsko projevují stále větší zájem zahraniční investoři a země skýtá mnoho příležitostí i pro české firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mongolsko

Mongolsko | Foto: Licence GNU

Příliv zahraničních investorů způsobuje, že příjmy státního rozpočtu Mongolska rychle rostou. Zvyšuje se tím pádem i spotřebitelská poptávka a ekonomika loni rostla nejrychleji na světě, tempem 17,5 procenta.

Tato rozlehlá země na pomezí střední a východní Asie zažívá nebývale prudký rozvoj i v době, kdy se ostatní ekonomiky potýkají s poklesem nebo zpomalováním růstu. Českým podnikům nabízí možnosti především v oblasti geologie, průzkumu ložisek, těžby, zpracování. V tom má Česká republika silnou tradici. Nejde jen o odborníky, ale také o technická zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potencionálu Mongolska mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Stejnou důležitost jako geologie má pro Mongolsko vodní hospodářství. Cokoli, co souvisí s vodou. A ruku v ruce s tím jde ekologie. Mongolsko se nemůže stát jen velkou těžební jámou na suroviny. Musí řešit, a řeší, i ochranu životního prostředí.

Protože Mongolsko čeká obrovský rozvoj těžebního průmyslu, bude potřebovat také dostatek energie. To je příležitost pro podniky, které staví elektrárny, a vlastně pro jakékoli energetické firmy. A samozřejmě Mongolsko také potřebuje infrastrukturu. To je šance pro stavebníky.

Mongolsko je od 90. let minulého století parlamentní republikou s voleným prezidentem. Socialismus nahradil kapitalismus. Proběhla tam dokonce kuponová privatizace. I tam se však potýkají s korupcí.

Česká republika má s Mongolskem uzavřenu dohodu o ochraně a podpoře českých investic. Máme vzájemnou dohodu o zabránění dvojího zdanění. Existuje česko-mongolská hospodářská komora. Důležité je, že můžeme navázat na dlouhé tradice. Diplomatické vztahy se datují od roku 1950. Tisíce Mongolů studovalo a pracovalo u nás. I toho mohou české podniky využít.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme