Některé elektrárny setrvávají ve stávkové pohotovosti

Několik tepláren a elektráren patřících společnosti ČEZ stále zůstává ve stávkové pohotovosti. Odborům se nelíbí někteří lidé, které stát na dnešní valné hromadě prosadil do dozorčí rady ČEZ a které odboráři považují za odpůrce sloučení firmy s distribučními společnostmi. Zatímco odbory na severozápadě Čech už v poledne stávkovou pohotovost odvolaly, jejich kolegové z východní části Čech v ní podle informací Českého rozhlasu zůstávají. Rozprodání energetiky po částech a nikoli jako celku by podle nich znamenalo oslabení postavení v mezinárodní konkurenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrárna

elektrárna | Foto: Jan Rosenauer

Šéf odborů Elektrárny Poříčí na Trutnovsku Luděk Prokop tvrdí, že jsou připravení vyhlásit i stávku. "Změny, ke kterým dochází, nasvědčují tomu, že energetika bude rozprodávána po kouskách; jsme rozhodně proti tomu. Máme obavy z toho, že zaměstnanost v energetice silně poklesne."

Naopak odborový svaz severozápadních energetiků v poledne stávkovou pohotovost odvolal. Českému rozhlasu to potvrdil jeho předák Petr Štencl. "Dostali jsme od svých zástupců v dozorčí radě informaci, že náš tlak byl korunován úspěchem, tak jsme řekli, že ve 12 hodin stávkovou pohotovost odvoláme."

Ve stávkové pohotovosti jsou už od první poloviny února odbory jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Těm se nelíbí plány na propouštění.

Eliška Pilařová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme