Němci prý souhlasí s posílením záchranného fondu eurozóny

Německo souhlasí s navýšením kapacity záchranného fondu eurozóny. S odvoláním na dobře informované zdroje to napsal deník Financial Times. Německá kancléřka Angela Merkelová prý přestala odmítat spojení dočasného a stálého záchranného mechanismu. Eurozóna by měla v takovém případě na pomoc zemím oslabeným dluhovou krizí k dispozici asi 750 miliard eur, tedy zhruba 19 bilionů korun. Němci spojení obou záchranných fondů dlouho odmítali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová obhajovala plán na záchranu eura před poslanci Spolkového sněmu

Kancléřka Angela Merkelová obhajovala plán na záchranu eura před poslanci Spolkového sněmu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Tak zvaný EFSF, nebo-li euroval, skončí svou činnost letos v létě. Nahradí ho stálý záchranný fond ESM. V něm mělo být 500 miliard eur. Berlín se prý už ale nebrání tomu, aby se do něj přemístily i garance zbylé z eurovalu, tedy asi 250 miliard eur.

Výměnou za to chce Německo přitvrdit připravovanou rozpočtovou smlouvu eurozóny. Ta jejím členům nařizuje hospodařit v podstatě s vyrovnanými rozpočty, pro případ ekonomické krize ale připouští výjimky. A S těmi prý chce Berlín skoncovat.

K posílení stálého záchranného fondu už vyzvala i šéfka Mezinárodního měnového fondu Christiane Lagardeová nebo italský premiér Mario Monti.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme