NERV doporučuje jednotnou sazbu DPH

Národní ekonomická rada vlády navrhuje pro zvýšení konkurenceschopnosti země snížit odvody na sociální pojištění a zavést jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty. NERV hodnotí odvody na sociálním pojištění jako nejvíce zatěžující daň. Dále by se podle expertů měl omezit počet daňových výjimek u daně z příjmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Profesor ekonomie Michal Mejstřík

Profesor ekonomie Michal Mejstřík | Foto: Tomáš Adamec

„Zpracovali jsme osm oblastí, které jsou pro rámec naší konkurenceschopnosti fundamentální. Studie, na které se podílelo asi 50 lidí má 300 stran, proto ji budeme představovat postupně. Každé další pondělí budeme prezentovat další oblasti. Budou to především instituce, ve kterých spatřujeme největší slabinu české ekonomiky,“ řekl jeden z členů NERVu Michal Mejstřík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen Národní ekonomická rada vlády, profesor ekonomie Michal Mejstřík na Rádiu Česko

Daňová soustava podle něj náš rozvoj v některých oblastech stále brzdí. „Evropská unie vyhlásila Strategii konkurenceschopnosti a tam mimo jiné doporučuje i sladění daní. My se hlásíme k tomu, že je rozumné zvyšovat odchod do důchodu. Daně by se měly někde snížit, někde i zvýšit ale určitě by celková daňová kvóta růst neměla,“ uvedl Mejstřík.

Další prioritou v procesu zvyšování konkurenceschopnosti je pro NERV školství. „Většina občanů je přesvědčena o tom, že je náš systém vzdělávání v pořádku. Mezinárodní analýzy OECD ale ukazují, že Česká republika patří k těm zemím, které se v této oblasti nejvíce propadly.“

„Podle všech mezinárodních studií je nejlepší výnos z každé vložené koruny, pokud jde už do úrovně jeslí, školek a základního školství,“ tvrdí Michal Mejstřík.

Ministerstvo financí se chystá představit reformu daňového systému na přelomu února a března. Už dříve ministr financí Miroslav Kalousek deklaroval, že chce systém co nejvíce zjednodušit a zrušit řadu daňových výjimek. O sjednocení sazeb DPH na 19 nebo 20 procent pak uvažuje vláda v souvislosti s důchodovou reformou.

Igor Maňour, Martina Mašková, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme