O pomoci Řecku budou jednat ministři financí eurozóny

Šestnáct ministrů financí zemí platících eurem bude dnes jednat o tom, jak podat pomocnou ruku Řecku. Mechanismus pomoci zadlužené zemi by měla přijmout eurozóna. Celá sedmadvacítka už na mimořádném únorovém summitu potvrdila svou připravenost Řecku pomoci, pokud to bude potřeba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Ondřej Bouda

Atény ale ani před měsícem, ani teď o žádnou pomoc nepožádaly. Zatím se čeká, jestli dokáže Řecko drastickými opatřeními zvládnout svou rozpočtovou krizi samo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání ministrů financí eurozóny hovořil v Ranním Radiožurnálu zpravodaj Pavel Novák

Úsporné kroky jako škrty v platech státních zaměstnanců a zvýšení spotřebních daní posílily důvěru na finančních trzích, ale Unie chce mít v záloze plán na případnou pomoc Řecku.

Spekuluje se o půjčce několika centrálních bank zemí eurozóny, nebo o vydání záruk za řecké dluhopisy. Ministři financí ale pravděpodobně jen nadiktují podmínky, za kterých může Řecko počítat s pomocí. Její konkrétní způsob asi ještě podrží v tajnosti.

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme