Opozdilci s daňovým přiznáním mají 1 den navíc

31. březen měl v posledních letech každý podnikatel a živnostník zakroužkován červeně jako termín pro podání daňového přiznání. Letos je to ale jinak, podat přiznání můžeme až do zítřka. Opozdilcům hrozí také přísnější sankce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

Šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek v Ranním interview Radiožurnálu připomněl, že k dnešnímu dni lidé odevzdali asi dvě třetiny přiznání. „Pokud ho podáte do pěti dnů od zítřka, tedy do příštího pátku a do té doby zaplatíte, pak sankce nehrozí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek v Ranním interview Radiožurnálu

„Sankce jsou dvoje: termín odevzdání formuláře pozdě, pak naskočí pokuta za pozdní podání. Druhá sankce se odvíjí od platby. Tam nastává tzv. úrok z prodlení,“ připomněl Knížek a poukázal i na možnost kompenzace penále a případného přeplatku.

„Pokud dříve poplatník podal přiznání později, tak správce daně nemusel sankcionovat vůbec, ale mohl až ve výši deseti procent z daňové povinnosti. Dnes je situace taková, že pokud poplatník podá daňové přiznání později, tak správce daně bude sankcionovat pokutou, která činí 0,05 procent z daňové povinnosti za každý den prodlení,“ doplnila daňová poradkyně Helena Machová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k podávání daňového přiznání zjišťoval Tomáš Medek.

Minimální výše pokuty je nově pět set korun. „I když by pokuta správci daně vyšla nižší, než pět set korun, tak ji správce daně musí vyměřit ve výši pět set korun. Pokud by naopak pokuta činila více než tři sta tisíc korun, tak bude vyměřena ve výši tři sta tisíc korun,“ upřesnila Machová.

Nově také sankce, za pozdní podání daňového přiznání, hrozí i těm, kteří vykážou daňovou ztrátu. Výpočet daně je stejný jako v předchozím roce, změna je pouze jedna. „Ta se týká fyzických osob, které uplatňují výdaje s paušálem, to znamená, že je stanovují procentem z dosaženého příjmu, kde došlo ke snížení tohoto paušálního výdaje na čtyřicet procent. Týká se to auditorů, lékařů nebo advokátů,“ řekla daňová poradkyně.

Jak uvedl Knížek, podíl elektronického podání zatím není takový, jaký by úřady očekávaly a pohybuje se v jednotkách procent. „Právnické osoby pružněji i přecházejí na elektronické podání, zvlášť prostřednictvím daňových poradců.“

„Technologicky jsme připraveni. Pro fyzické osoby to drhne u elektronického podpisu, řada lidí se k němu prostě neodhodlá,“ poznamenal Šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek v Ranním interview Radiožurnálu.

Milan Kopp, Jan Pokorný, Tomáš Medek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme