Paroubek odvolal šéfa agentury CzechTourism

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek odvolal ředitele české centrály cestovního ruchu CzechTourism Davida Gladiše a na jeho místo jmenoval Rostislava Vondrušku. Gladiš skončil především proto, že nedávná kontrola odhalila závažné nedostatky v hospodaření Czech Tourismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Gladiš

David Gladiš | Foto: AMI Communications

Důvody pro odvolání Gladiše jsou hlavně ekonomické, tvrdí ministr Paroubek. Kritizuje například to, že CzechTourism měl nedostatky v účtování služebních cest a neoprávněně vyplatil téměř tři milióny korun v pracovněprávním sporu.

"Pokud mi je tohle signalizováno, musím konat. Když nekonám, a pokud se za rok přijde na věci, které jsou horší nebo stejné, tak nesu odpovědnost," řekl Paroubek.

Ministr hovořil o zprávě auditu, která označila vnitřní kontrolu centrály cestovního ruchu za kritickou. A to si podle něj nemůže CzechTourism dovolit, protože bude získávat peníze z Evropské unie.

Sám Gladiš ale mluví o mnohem menších nedostatcích a žádné konkrétní důvody svého odvolání zatím nezná. "Jediné, o čem jsem se dozvěděl, proč bych měl být odvolán, je výsledek našeho vnitřního auditu, který jsem si sám zadal, a celková škoda, který byla zjištěna, byla 20 tisíc korun," uvedl Gladiš.

Nálezy kontroly ministerstva pro místní rozvoj v hospodaření CzechTourismu považuje za zástupný důvod. "Ministr chtěl mít na CzechTourismu svého člověka, ke kterému má důvěru, což je pochopitelné," domnívá se Gladiš.

Za Gladiše se postavily všechny velké organizace a profesní svazy v oboru cestovního ruchu. Před dvěma týdny ho podnikatelé dokonce ocenili jako osobnost roku v odvětví cestovního ruchu. Kvůli zprávám o Gladišově chystané výměně chtěli jednat s premiérem Stanislavem Grossem.

V dopise, kterým předsedu vlády podnikatelé minulý týden žádali o schůzku, uvedli, že jsou rádi, že tak aktivní člověk, jako je Gladiš, ve státní správě pracuje. "Doufáme, že systém fungování státní správy nezvýhodňuje lidi, kteří se řídí heslem: Kdo nic nedělá, nic nezkazí," uvedli v dopise.

Gladiš se stal ředitelem tehdejší České centrály cestovního ruchu v říjnu 2002 v době, kdy funkci ministra pro místní rozvoj zastával Pavel Němec. Nahradil tehdy Karla Nejdla. Česká centrála cestovního ruchu měla loni rozpočet kolem 200 milionů korun.

Nový ředitel CzechTourismu Vondruška (41) byl dříve ředitelem Kongresového centra. Předtím pracoval jako vedoucí provozu pražského hotelu Hilton Atrium a ještě předtím byl generálním ředitelem hotelu Palace.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme