Pěstitelské pálenice zažily rekordní sezonu, ta letošní prý bude ještě lepší

Pěstitelské pálenice loni vyrobily téměř osm milionů litrů čistého alkoholu, což bylo nejvíce v historii. Jejich výroba se trvale zvyšuje a roste také počet pálenic. Podle prezidenta Unie destilatérů České republiky Václava Šitnera letos pálenice vypálí ještě více alkoholu než loni, protože roste úroveň pálení i kvalita ovoce, které zákazníci do pálenic přivážejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí pálenice Vladimír Fabiánek bude mít letos práce dost

Vedoucí pálenice Vladimír Fabiánek bude mít letos práce dost | Foto: Michal Záboj

Šitner nezaznamenal větší zájem pěstitelů o destilaci jejich výpěstků v souvislosti s metanolovou aférou. Zvýšení produkce pálenic podle něj spíše souviselo s vysokou cukernatostí vypěstovaného ovoce v posledních letech.

„Minulý rok byl poměrně velice úspěšný na ovoce a poslední dva roky za sebou mělo ovoce dosti vysokou cukernatost, takže se i zvyšoval obsah cukru a byla tak daleko menší spotřeba ovoce na jeden litr alkoholu, “ vysvětluje prezident destilátorské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Unie destilatérů Václav Šitner ve Stalo se dnes vysvětlil důvody loňské úspěšné sezóny pálenic

Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu musí pálenice prověřovat, jestli lidé, kteří si u nich pálí alkohol, jsou skutečně vlastníky zahrad nebo mají vlastní ovoce.

„V pěstitelských pálenicích podepisuje ten, kdo si nechává vypálit alkohol, čestné prohlášení, které ta pálenice dost problematicky může skutečně kontrolovat podle výpisu z katastru,“ říká prezident Unie destilatérů s tím, že kontrola je velice obtížná.

„Na výpisu katastru nikdy není, jestli má na té zahradě ten člověk deset stromů, jeden strom, jestli jsou tam jablka nebo švestky. To ti provozovatelé pálenic nemohou poznat. To je problém, který se dle mého názoru musí velice radikálně a v co nejkratší době vyřešit,“ myslí si Václav Šitner.

Nejčastěji destilované druhy ovoce se podle Šitnera příliš nemění.

„Převládají jablka a hrušky. Švestky jsou doplňující, ale to, co bylo loni na Moravě úplným propadem, byly meruňky,“ které podle předsedy Unie destilatérů Václava Šitnera v loňském roce pomrzly.

Jan Richter, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme