pálenice

|Monika Pustovková |Regiony

Sezóna pálení ovoce v Olomouckém kraji je v plném proudu

V pálenicích už plní první lahve destiláty z raného ovoce, nejčastěji třešní, jahod nebo rybízu. Horké dny v posledních dnech ovlivňují zrání nejen ovoce, ale také kvasu. Ten obvykle potřebuje čtyři až šest týdnů, pokud ho majitel skladuje venku, může kvas dozrát už za dva týdny.

|Jan Richter, David Bernardy |Ekonomika

Pěstitelské pálenice zažily rekordní sezonu, ta letošní prý bude ještě lepší

Pěstitelské pálenice loni vyrobily téměř osm milionů litrů čistého alkoholu, což bylo nejvíce v historii. Jejich výroba se trvale zvyšuje a roste také počet pálenic. Podle prezidenta Unie destilatérů České republiky Václava Šitnera letos pálenice vypálí ještě více alkoholu než loni, protože roste úroveň pálení i kvalita ovoce, které zákazníci do pálenic přivážejí.

|Ľubomír Smatana, Eva Presová |Zprávy z domova

Majitelé pálenic vylučují, že by se od nich mohl dostat mezi lidi jedovatý metanol

Podzim patří pálenicím, protože kořalka připravená z vlastního ovoce chutná prostě jinak. Tentokrát se ovšem v pálenicích nemluví jenom o dobré úrodě a vysoké spotřební dani na alkohol, ale také o ostravském případu otravy metylem. Paliči a pěstitelé se shodují, že v solidní pálenici se nic takového nemůže stát.

|Monika Pustovková, krw |Regiony

I přes menší úrodu ovoce mají palírny na Hané dostatek zákazníků

Palírny v Olomouckém kraji zahajují sezonu a zatím si nemohou stěžovat na nedostatek zákazníků. I když se letos podle zemědělců příliš neurodilo, ovoce na výrobu pálenky je dost. V pálenici ve Velkém Týnci na střední Moravě právě teď zpracovávají třešně, meruňky i raná jablka.

|Michal Záboj, Jan Piroch |Regiony

Pálenice jedou kvůli dobré úrodě ovoce na plné obrátky

Po hubených letech tento rok zažívají pěstitelské pálenice po celé jižní Moravě dobrou sezónu. Ovoce se urodilo dost a zájem lidí o výrobu kořalky je velký. Pálenice tak jedou na plné obrátky. Například i v Újezdu u Boskovic.