Plynová krize se po otevření Nord Streamu zřejmě opakovat nebude

Problémy s dodávkami plynu, které Česko i velkou část Evropy postihly v několika předchozích letech, už by se neměly opakovat. Tvrdí to analýza ministerstva zahraničních věcí, podle níž se bezpečnost dodávek plynu do Česka zvyšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z plynařských závodů nedaleko Nového Urengoje

Jeden z plynařských závodů nedaleko Nového Urengoje | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

„Z hlediska geopolitického je největším problémem zajistit plynulost dodávek za přijatelné ceny. Dřívější výpadky byly způsobeny poruchami tranzitu, ať už za nimi stál zápas komerční nebo politický. Problém nebyl u dodavatele nebo odběratele,“ uvádí Oskar Krejčí z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevření plynovodu Nord Stream zhodnotil ve Světě o osmé odborník na geopolitiku Oskar Krejčí

V Evropě se už v listopadu otevře nový plynovod Nord Stream. Díky němu bude proudit plyn z Ruska do Německa bez tranzitních zemí, které v minulosti často způsobovaly přerušení dodávek. Plynovod vadil především Polsku a Bělorusku, které byly z projektu vyřazeny.

„Představitelům těchto zemí se může Nord Stream jevit jako útok na jejich zájmy – sníží se jim marže, stanou se méně politicky důležitými, protože budou nahraditelní jinými cestami. Pro některé polské představitele je dohoda Německa s Ruskem ‚druhý Mnichov‘,“ říká odborník na geopolitiku.

Podle Krejčího nyní vzroste tlak i na výstavbu jižního plynovodu South Stream. „Největším problémem byla Ukrajina, což se vyřešilo obchvatem teritoriálních vod Ukrajiny i změnou vlády v Kyjevě,“ dodává Krejčí.

Diverzifikace tras

South Stream je konkurenční projekt plynovodu Nabucco. „Základní problém pro nás odběratele je diverzifikovat trasy, protože zdroje plynu se těžko dají diverzifikovat,“ myslí si Krejčí, podle něhož by pro odběratele bylo nejvýhodnější postavit South Stream i Nabucco, zájemců o odběr prý bude dostatek.

Česko by prý nemělo přistupovat k energetickým otázkám jako konfliktní záležitosti, ale komerčně. „Komerční přístup je předpokladem k vylepšení mezinárodních vztahů. Bez kooperace se otázky mezinárodní bezpečnosti řešit nedají,“ myslí si politolog.

Politiku Západu vůči Íránu považuje za tak principiální, že mu neumožňuje manévrovat „Jak chcete naplnit Nabucco plynem, když neuvolníte dodávky plynu z íránských z politických důvodů,“ dodává Krejčí. Jen kooperativní postup podle něj může přispět ke zvýšení energetické bezpečnosti.

Mirko Kašpar, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme