Počet nezaměstnaných je ve Španělsku na historickém maximu, práci nemá šest milionů lidí

Nezaměstnanost se ve Španělsku poprvé vyšplhala nad 27 procent. Bez práce je v jihoevropské zemi už 6 a čtvrt milionu lidí. Nejvíce v generaci do pětadvaceti let. Zaměstnání nemohou dlouhodobě najít ani práce schopní Španělé starší padesáti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko

Španělsko | Foto: Gabriel Fraga de Cal, Globe Reporter

Obávanou hranici šesti miliónů překročil počet nezaměstnaných ve Španělsku poprvé v historii. Za prvé čtvrtletí tohoto roku zaregistrovaly úřady práce nárůst nezaměstnaných o 237 tisíc. Bez práce je už 27,1 procenta aktivního obyvatelstva.

Čísla by byla ještě vyšší nebýt masivního odchodu mladých Španělů za prací do zahraničí. Ze země houfně odcházejí i přistěhovalci, pro které bylo Španělsko ještě před několika lety vyhledávaným pracovním trhem.

Situace je horší, než očekávali analytici před zveřejněním údajů. Od začátku krize se počet nezaměstnaných zvýšil o 4 miliony. Nouze o práci je pod Pyrenejemi hlavním tématem médií a v Madridu se chystá další demonstrace proti vládním úsporám.

Igor Maňour, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme