Početné rodiny si mohou polepšit, vláda podpořila snížení jejich sociálních odvodů

Rodičům dvou a více dětí se nejspíš sníží sociální odvody. Ze současných 6 a půl procent by mohly klesnout až na nulu. Vypočítávaly by se podle počtu dětí. Vláda ve středu podpořila návrh novely zákona o pojistném na sociálním zabezpečení, která s tím počítá. Pokud novela projde, platily by rodiče dvou dětí pět procent, tří dětí potom 2 a půl procenta. Rodiny se čtyřmi a více dětmi by neodváděly nic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díte, novorozenec, miminko

Díte, novorozenec, miminko | Foto: Fotobanka Pixabay

Nižší odvody by měl jen jeden z rodičů. Podle ministerstva práce by je mohlo získat na 730 tisíc lidí, tedy kolem 13 procent pracovníků. Příjmy do systému, z něhož se vyplácejí důchody, by podle propočtů klesly o 3,8 miliardy korun.

„Tento systém nemá žádný význam pro ty, kteří do práce nechodí. Naopak (peníze) zůstanou těm, kteří se o děti starají a budou moci tyto peníze použít na výchovu dětí, na jejich vzdělání a kroužky. Myslíme, že to je správný princip, lepší než všechny zdanit a pak to dát na dávkách jen některým,“ řekl vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který pro návrh novely zvedl ruku. Odmítá, že by stát přišel o peníze.

Resort práce si od novely slibuje vyšší porodnost. Vláda se k návrhu vrátila po čtvrt roce, projednávání novely ministerstva práce tehdy ministři přerušili, protože proti záměru rezortu práce bylo ministerstvo financí. Vadil mu pokles příjmů z pojistného i růst výdajů na další úředníky.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme