Podnikatelů ubývá

Počet podnikatelů klesl za první dva měsíce letošního roku o 24 000 na 975 000 osob. Čísla zveřejnila Česká správa sociálního zabezpeční, podle které je úbytek samostatně výdělečně činných osob pravděpodobně následkem nových daňových zákonů, které platí od ledna. To potvrzuje i prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek, který je toho názoru, že první fáze reformy veřejných financí přispívá k nárůstu nezaměstnanosti. Kroky při reformě podle něj znesnadnily podnikání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stánek s tiskovinami

stánek s tiskovinami | Foto: Jan Rosenauer

"Podnikatelské prostředí v naší zemi se nezlepšuje a na druhé straně se zvyšuje daňové a další zatížení pro OSVČ. Motivace k podnikání se výrazně snižuje." Poslední překážkou jsou například nové daňové zákony, které znamenají další zátěž pro živnostníky. "Pokud se na začátku 90. let nastavil nějaký motivační princip, který zlehčoval drobné podnikání, a reformou veřejných financí byl tento usnadňující princip odbourán, anebo je postupně odbouráván, a není postaven žádný jiný, tak to samozřejmě to drobné podnikání znevýhodňuje."

Jak ale Radiožurnálu řekla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Mikešová, příčiny poklesu nelze zcela jednoznačně určit. "Důvod, proč osob samostatně výdělečně činných od začátku letošního roku ubylo, může být mimojiné změna zákonů, ale nedá se to říct úplně přesně, protože například, když srovnáme počet OSVČ na konci roku 2002, tak je jich ještě méně než v současné době."

Nová daňová úprava zavedla tzv. minimální daň. Živnostníci, kteří vykážou ztrátu, musejí letos zaplatit stejně vysokou daň jako zaměstnanec s polovinou průměrné mzdy. Zvýšily se i odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Markéta Kaclová, Štěpánka Čechová, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme