Polský ropný koncern PKN Orlen plánuje další zahraniční expanzi

Orlen už teď vlastní český Unipetrolu, síť stanic v Německu a Pobaltí a také velkou rafinérii v Litvě. PKN Orlen chce zvýšit počet svých čerpacích stanic - v Německu na 750, v České republice na 440 a v Pobaltí na 230.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice Orlen

Čerpací stanice Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Koncern rozšíří také prodej ropných produktů na Ukrajině. Do roku 2012 chce Orlen zpracovávat 33 milionů tun ropy ročně.

Vedení polostátního koncernu se ale neumí bránit před ruskými společnostmi, které zřejmě skupují akcie. Stát proto plánuje sloučení Orlenu s gdańskou petrochemickou skupinou Lotos, v níž vlastní většinu akcií.

"Seznam výhod této fůze je velmi dlouhý. Je to například společný nákup surovin, a to nejen ropy, ale i katalyzátorů a dalších látek, což nám umožní dosáhnout lepších cen," uvedl šéf Orlenu Piotr Kownacki.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme