Portugalsko může spadnout na hranu státního bankrotu

Portugalsko se dnes může dostat až na pokraj státního bankrotu. Země chce na finančních trzích prodat státní dluhopisy v přepočtu za více než 30 miliard korun. Nová emise se obecně považuje za test toho, do jaké míry se země dokáže obejít bez zahraniční pomoci. Vzhledem k tomu, že portugalské dluhopisy začala ve velkém nakupovat Evropská centrální banka, se čeká, že Lisabon v tomto testu uspěje. I tak ale podle všeho bude muset platit trhu za půjčené peníze nejvyšší úroky v dějinách eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko. Lisabon

Portugalsko. Lisabon | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Pokud ale budou investoři ochotni nakupovat jen za vysoký úrok, Portugalsko bude muset podle převládajících názorů požádat o pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Portugalsku i v sousedním Španělsku mluvil na Rádiu Česko ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš

Portugalská státní pokladna si placení vysokých úroků nemůže dovolit. Ekonomové se shodují na tom, že země by musela požádat o mezinárodní pomoc. Portugalci by se tak přidali k Řekům a Irům, kteří už takovou pomoc dostali. Výměnou za ni museli slíbit tvrdá úsporná opatření.

Portugalsko tvrdí, že situaci zvládne. Vláda už omezila některé výdaje nebo snížila platy státním zaměstnancům. Investoři ale zemi dávají jen malé šance, a to i proto, že Portugalsko se má letos propadnout zpátky do hospodářské krize. Jeho ekonomika podle odhadů klesne.

Nákupy portugalských dluhopisů ECB včera trochu zklidnily trh. „Intervence ECB zcela určitě deformují trh. Na druhou stranu se situace v periferních zemích evropské měnové unie dostala tak daleko, že zkrátka nebylo jiného východiska. I tak dnešní aukci budu považovat za barometr dalšího vývoje. Bude zajímavé vidět především cenu, za kterou si Portugalci půjčují, protože současná sazba sedm procent za půjčku na deset let je podle mého názoru neudržitelná a Portugalci se na takovéto sazbě bez vnější pomoci neobejdou,“ míní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Situace sousedního Španělska je podle Bureše výrazně jiná: „Španělsko má na evropské poměry podprůměrný dluh a relativně konkurenceschopný exportní průmysl, který v minulém roce rostl stejně rychle, jako například německý. Proto si myslím, že s vysokým strukturálním deficitem, který v tuto chvíli má, a s problémy v bankovním sektoru bude nakonec schopné se vypořádat samo.“

„Nutnou podmínkou ale nakonec může být to, že Evropská komise bude dirigovat navýšení současných záchranných fondů, protože na Španělsko by poté, co by Portugalsko eventuelně čerpalo pomoc, tam nemusí zbýt dostatek prostředků a to samo o sobě může trhy uchovávat v nezdravé nejistotě. Z tohoto pohledu to může jakýkoliv reformní postup Španělska komplikovat a brzdit,“ pokračuje Bureš, který nevěří ani v rozšíření dluhové krize do České republiky.

„Kdyby ale nakonec došlo k rozkladu eurozóny a finanční nákaze napříč kontinentem, může to nakonec znamenat problémy pro všechny evropské ekonomiky a zvláště ty malé, které jsou významným způsobem exportně napojeny na jádro eurozóny,“ dodává Bureš.

Roman Chlupatý, Ondřej Houska, Jan Piroch, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme