Před deseti lety začala kupónová privatizace

Dnes je to přesně deset let ode dne, kdy začala kupónová privatizace. První vlny se účastnilo na 8,5 miliónu lidí, druhé o dvaapůl milionu méně. Kuponovou metodou byl zprivatizováno jedenáct set dvaasedmdesát podniků v hodnotě téměř tří set sedmdesáti miliard korun. Pod kontrolou státu však dodnes některé podniky zůstávají. Ještě v srpnu držel Fond národního majetku akcie 248 společností v nominální hodnotě 202 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco tehdy její hlavní tvůrci a propagátoři slibovali mnohé, dnes budí spíše pocity zklamání. Současný předseda vlády Miloš Zeman o ní dokonce prohlásil, že byla podvodem století. O zhodnocení kuponové privatizace jsme požádali jednoho z jejích tvůrců - tehdejšího ministra financí Václava Klause.

"Ta kupónová privatizace byla v každém případě základem a průlomem k tomu, co dnes máme v naší zemi. Bez toho by žádná velká změna nebyla, bez toho bychom možná mohli mít zprivatizované malé obchůdky a restaurace a pořád bychom měli před sebou privatizování stovky podniků, jak je to třeba v sousedním Polsku, a ne že bychom se trápili s tím, že nám zbývá ČEZ, Transgas a dva tři další takovéhle podniky."

Markéta Kaclová, Jaroslav Mareš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme