Prezident odmítl další zákon vládní reformy

Prezident Václav Klaus vetoval další z vládního balíku jedenácti reformních zákonů. Norma o státní sociální podpoře měla mimo jiné zpřísnit pravidla pro získání sociálních dávek. Vyplácet je měly pracovní úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezident Václav Klaus

prezident Václav Klaus | Foto: Jan Rosenauer

Prezidentovi vadí, že zákon snižuje dávky selektivně, nespravedlivě a nesystémově. Stát podle něj hodlá ušetřit na občanech s nejnižšími příjmy, a to na té jejich části, která se snaží živit samostatně a na vlastní odpovědnost.

"Tato metoda zavádí nejen nerovnost osob samostatně výdělečně činných vůči zaměstnanců, ale i prvek presumpce viny, protože ve své podstatě předpokládá, že některé osoby samostatně výdělečně činné své výdělky zkreslují, aby získali nárok na vyšší dávky," tlumočil důvody prezidentova rozhodnutí jeho mluvčí Petr Hájek.

Novela zákona o státní sociální podpoře je součástí balíku zákonů, kterým chce vláda ozdravit veřejné finance. Převedením vyplácení dávek sociální podpory z obcí na úřady práce chtěl kabinet ušetřit. Úřadů obcí s takzvanou rozšířenou působností je totiž v porovnání s pracovními úřady skoro třikrát více.

Novela měla také zrušit příspěvek na dopravu a zavést další úsporná opatření. Jejím cílem bylo zabránit růstu nákladů na systém státní sociální podpory. Nyní tyto náklady dosahují výše 34 miliard korun ročně. Novela také počítala s tím, že rodiče malého dítěte by si mohli bez omezení přivydělat, aniž by přišli o rodičovský příspěvek, což mělo pomoci zejména mladým rodinám.

Norma se nyní stejně jako jiný reformní zákon, jenž měl zvýšit živnostníkům zdravotní pojištění a který Klaus vetoval ve středu, vrací do sněmovny. K opětovnému přijetí bude kabinet potřebovat hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy nejméně 101 hlasů. Právě tolika hlasy disponuje vládní koalice v dolní komoře parlamentu.

Předseda rozpočtového výboru a KDU-ČSL Miroslav Kalousek věří, že poslanci vládní koalice veto prezidenta přehlasují. "Je právem pana prezidenta podepisovat či nepodepisovat příslušné zákony, pevným odhodláním vládní koalice je realizovat reformu tak, jak se dohodla," uvedl Kalousek.

Vedle dvou reformních zákonů odmítl Klaus podepsat novelu zákona o dani z přidané hodnoty a také zákon o zoologických zahradách. V obou případech ale poslanci Klausovo veto přehlasovali.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme