Průměrná mzda roste, růst reálné se zpomalil

V Česku se zvyšují platy - průměrná hrubá měsíční mzda se ve třetím čtvrtletí zvýšila se o 6,1 procenta na 19 968 korun. Abychom ale mohli posoudit, kolik si můžeme za své mzdy skutečně koupit, je třeba vzít v úvahu reálné mzdy - tedy růst mezd očištěný o inflaci. a reálné mzdy rostly zhruba o 3 procenta - loni to byly ovšem ještě procenta 4.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peněženka s drobnými

Peněženka s drobnými | Foto: internet

A Petr Dufek z ČSOB upozorňuje: Dvě třetiny obyvatel vůbec na průměrnou mzdu nedosáhnou. "Mírně přibývá lidí, kteří mají podprůměrné platy. V tuto chvíli je tu velmi silná poptávka po méně kvalifikované práci, která je méně ohodnocena. Svoji roli také sehrávají i zahraniční pracovníci, kteří přicházejí do odvětví stavebnictví, a ti vlastně tu průměrnou mzdu mírně snižují."

Nejvíc peněz dostávají lidé v oblasti finančního zprostředkování - průměrně přes 36 tisíc korun, nejméně naopak v oblasti stravování a ubytování - necelých 14,5 tisíce.

Milan Kopp, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme